This Week In Revision
Hallo allemaal! Welkom bij alweer de twaalfde editie van Revision. We hebben deze week samen gezeten en kunnen niet wachten om jullie te verblijden met nieuwe artikelen van ons, maar ook van onze gastschrijvers! Vandaag leren jullie er al eentje kennen, waarvan jullie snel een stukje voorbij zullen zien komen. Deze mooie zondag vind je in onze nieuwsbrief:
Een voorstelrondje van Co Rijnierse
Kunnen dieren zich schamen?
Waarom verdient de top in Nederland zo veel geld?
Aan het eind van de nieuwsbrief hebben we zoals elke week een hele reeks aan interessante artikelen en podcasts die we met jullie willen delen. Ook hebben we sinds kort events en muziek toegevoegd aan het lijstje!
Veel leesplezier en alvast tot volgende week!
Get to know: Co Rijnierse
Freek Caron
De eerste gastschrijver die wij aan jullie willen voorstellen is Co Rijnierse. Dit 23-jarige journalistieke talent is inmiddels al vijf jaar bezig met verschillende studies in de richting van communicatie en journalistiek. Door omstandigheden rondom zijn studie woont deze trotse Nijmegenaar momenteel in Utrecht. Maar, in werkelijkheid is Co een echte Nimwegenaer die houdt van nuilen en standaard te vinden is op de 080-tribune van NEC.
Deze bourgondiër heeft zin om te schrijven en zin om zijn stem te laten horen aan een groter publiek. Naast het opvrolijken van het feest- en festivallandschap met zijn glimlach is Co een verfijnd Hip-Hop liefhebber. Binnenkort komt de eerste editie van zijn eigen podcast uit, over de Utrechtse Hip-Hop scene. Verwacht van Co stukjes over street art, Hip-Hop van eigen bodem, voetbal en hetgeen wat hem dagelijks bezighoudt; social media.
Volgende week komt het eerste stuk uit van Co, wij hebben er zin in!
Co op Twitter | Co op Instagram | Hier kun je Co’s Podcast verwachten
Kennen dieren schaamte?
Cedra van Erp
‘Kunnen dieren zich eigenlijk schamen?’ vroeg mijn zus zich laatst hardop af. Hoe ze op die vraag kwam weet ik niet meer precies, maar ik vond het wel een interessante kwestie. Sindsdien spookt de vraag door mijn hoofd. Wij mensen schamen ons vaak genoeg, al zijn er ook enkelen die een beetje schaamte missen. Maar hoe zit dat nou met dieren?
Wetenschapper Darwin zegt dat dieren daar niet aan doen, zich schamen of trots voelen. Zulke emoties worden ‘zelfbewuste’ of ‘secundaire’ emoties genoemd, en deze zouden volgens Darwin alleen mensen kennen. Toch zetten sommigen mensen hier hun vraagtekens bij. We kennen allemaal wel de schattige filmpjes waarop honden door hun baasje worden betrapt op iets wat niet mag. Vervolgens kijken de trouwe viervoeters weg of doen ze juist alsof er niets aan de hand is, is dit dan niet een vorm van schaamte?
Over schaamte bij dieren blijkt nog enige onduidelijkheid te zijn. Gedragsbioloog Patrick van Veen zegt heel stellig dat dieren zich niet kunnen schamen. De honden die we voorbij zien komen in deze filmpjes weten gewoon heel goed hoe ze zich moeten gedragen in een situatie waarin ze iets stouts hebben gedaan, zodat het baasje hem nog steeds zielig en aardig vindt. Volgens bioloog Tijs Goldschmidt zijn er nog geen dieren gevonden waarbij vastgesteld is dat ze zich kunnen schamen, maar schaamte zou wel voorbehouden zijn aan sociale zoogdieren. Deze leven namelijk in een groep waar normen en waarden bestaan:
‘...op het moment dat je weet dat je niet hebt voldaan aan de verwachtingen van de groep, ga je je schamen.’
Dat werkt dus een beetje hetzelfde als bij ons mensen.
Het antwoord op de vraag van mijn zus is dus nog niet echt gevonden, helaas. Wel weten we nu dat die schattige hondjes op je Instagram tijdlijn zich niet per se schamen. In werkelijkheid weten ze gewoon heel goed hoe ze onder een boos baasje uit moeten komen.
Je gezonde dosis schattige filmpjes | Filmpje gedragsbioloog van Veen | Artikel bioloog Goldschmidt
Dat is nog eens flink verdienen
Freek Caron
Stel, je bent ouder dan 21, je woont in Nederland en je verdient het minimumloon. Dan verdien je rond de €21.500 per jaar bruto. Naarmate je vordert in je carrière ga je meestal steeds iets meer verdienen. Eerder hebben we al behandeld wat de politici in Nederland verdienen: grofweg 5x het minimumloon. Maar er is een groep Nederlanders die de kroon spant, namelijk de top van het bedrijfsleven. Neem de Shell-topman Ben van Beurden die op 1 januari om 14.26u al het minimumjaarloon had verdiend.
In de tweet hierboven zie je een overzicht van de top van het bedrijfsleven in Nederland. Als je het zou omrekenen verdient de beste man van Beurden dus per jaar ongeveer 12 miljoen euro. Is het dan ook zo dat deze man 55 keer zo hard werkt als iemand met een minimumloon? Of is het op basis van de verantwoordelijkheid die de CEO’s dragen voor het gehele bedrijf? Het is erg lastig te zeggen, maar volgens een artikel van Forbes zijn er een aantal verschillende theorieën.
Omdat het kan
Waarom niet? Als CEO van het bedrijf ben je een soort koning, jij bepaalt wat er gebeurt binnen jouw rijk. Je wordt aangewezen om de positie als CEO te bekleden na jaren van hard werk. Als je eenmaal aan de top staat mag jij zelf bepalen wat je verdient, jij bent per slot van rekening de baas. Als je zelf kan bepalen wat je verdient, dan kies je toch ook gewoon het grootste bedrag wat mogelijk is?
The Lake Wobegon Effect
Het principe van Lake Wobegon gaat als volgt:
“De vrouwen zijn sterk, de mannen zien er goed uit en de kinderen zijn bovengemiddeld”.
Dit betekent dat de vrouwen en mannen goed zijn, maar de kinderen zijn speciaal, die zouden meer moeten verdienen dan het gemiddelde. Neem dit principe 350 keer en je krijgt de top van het bedrijfsleven, die zijn allemaal (volgens hen) een stuk beter dan het gemiddelde. Als je eenmaal een CEO een groot bedrag betaalt, wil de volgende CEO alleen maar meer verdienen, dat gaat niet zomaar omlaag. In dit voorbeeld zijn de CEO’s de kinderen.
De rechtbank van de koning
De werkzaamheden van de CEO, die gezien kan worden als de koning van het bedrijf, worden beoordeeld door externe consultants, advocaten en een hele rits aan externe partijen. Zij bepalen vervolgens of het salaris wat de CEO verdient wel rechtvaardig is. Het punt is alleen dat de externe partijen door de CEO zelf worden ingehuurd. Dat betekent dat de koning zelf kiest wie er in zijn rechtbank oordeelt. Als je wilt winnen kies je natuurlijk niemand die in jouw nadeel zal werken.
Wat het ook mag zijn, het is natuurlijk bizar hoeveel je kunt verdienen als grote baas. Even een weetje om het af te sluiten: de CEO van JPMorganChase heeft over de jaren 1.1 miljard vergaard in zijn werkzame leven.
Het artikel van Forbes | Hoeveel de CEO van JPMorganChase verdient | Het FD over deze kwestie
Wat we ook nog graag met je willen delen
Artikelen
In Hongarije doen ze alles om de dalende populatie tegen te gaan
Een aantal regels om zo beleefd mogelijk je dag door te komen
Tijdens een depressie is het lastig om jezelf te zijn
Een groep agenten is tijdens de jaarwisseling in de val gelokt en aangevallen
Bill Gates wil dat de rijkste mensen, waaronder hijzelf, meer belasting gaan betalen
Chinezen zitten gemiddeld 2 dagen per week op hun telefoon, jij misschien ook.
Een kijkje in een Walmart warenhuis dat volledig op robots draait
Facebook past hun beleid aan, maar politieke leugens zijn nog steeds toegestaan
Personalisatie op basis van je typstijl
Worden we minder gezellig door AirPods?
Podcasts
Mayra werd gecast als ‘Before-foto’ model voor een dieetprogramma
De mega-processen van de Nederlandse onderwereld in de rechtbanken
Een les over de gebruiksaanwijzingen van je eigen lijf
Evenementen
De depressie-epidemie - Radboud Recharge - 20 januari 2020
Wandelen langs poëzie - Bibliotheek de Mariënburg - 18 januari 2020
Expositie bij Artemis - Artemis Amsterdam - tot 3 februari 2020
Muziek
Het NRC over het nieuwe album van Stormzy - Heavy Is The Head
Check Ares’ nieuwe album ‘Lotus’
Vergeet Amerika, Parijs was de meest winstgevende Hip-Hop stad in 2019
Tantu Beats wordt rijk van zijn beats
Tot volgende week!
Dankjewel voor het lezen en vergeet niet: alle feedback is welkom. Volgende week kun je een stukje van Co verwachten en in de toekomst komen er nog meer gastschrijvers voorbij. Wil jij zelf een stukje schrijven? Slide in onze DM of reageer op deze mail. Geniet van je week, en wie zien je volgende week zondag weer!