This Week In Revision
Hallo dames en heren! We hebben erg goed nieuws voor jullie. Deze week introduceren wij met trots onze nieuwe gastschrijver: Jens. Maar, daar laten we het natuurlijk niet bij. We hebben nog veel meer moois in de aanbieding:
Onze nieuwste aanwinst: Jens Bouwman
Verborgen kunst in Porto
Een kritische noot bij de Boekenweek
Aan het eind van de nieuwsbrief hebben we zoals elke week een hele reeks aan interessante artikelen, podcasts, evenementen én muziek die we met jullie willen delen.
Voor nu wensen we je alvast veel leesplezier.
Get to know: Jens Bouwman
Jens Bouwman
Goedendag, ik ben Jens Bouwman, student Creative Writing aan ArtEZ, progressieve taalpurist, en kernlid van imperfeksjonistiis kunstenaarskollektiif De Naakte Waarheid. Met De Naakte Waarheid werk ik momenteel aan 'n anti-kapitalistische musical en 'n 'niwe, inkluzivere spelling'. Daarnaast werk ik aan 'n hiphopopera over twee kapiteins op 'tzelfde schip, en schrijf ik soms 'n kort verhaal. In m'n werk zoek ik graag de grens op tussen parodie en pastiche, mens en karikatuur, echt en nep, kunst en kitsch, zin en onzin, Noorwegen en Chili. Verder ben ik NEC-supporter, sneakerfanaat, overtuigd veganist, en 'n beetje vies hihi xx. M'n insta is @jensbouvv.
Schatzoeken
Cedra van Erp
Na vier weken zitten we dan eindelijk aan tafel met de Port en kaas die we van onze huisbaas hebben gekregen. Toch een stuk gezelliger dan elkaar steeds maar twee minuten spreken op de gang, het werd ook wel tijd. Tijd voor wat bonding met mijn ‘nieuwe’ huisgenootjes! Onze huisavond moet even op gang komen, tot één van de roomies zich hardop afvraagt wat er allemaal in de grote kast in de woonkamer staat. Wat zorgt er voor een betere band dan het vinden van een verborgen schat?
Julia haalt een plastic tas uit de kast. Vol spanning wachten mijn drie andere huisgenoten en ik af; wat gaat ze tevoorschijn toveren? Terwijl ze in de tas gluurt verschijnt er een grote glimlach op haar gezicht: ‘I can’t believe this!’ Potjes verf die blijkbaar dertig euro per stuk kosten, schuurmateriaal en kwasten; allemaal spullen die ze voor haar studie Fine Arts nog moest kopen. De vorige huisgenoten schenen niet geweldig te zijn (Julia woont hier al sinds september), maar blijkbaar hebben ze toch een cadeautje achtergelaten. Dat is alvast een mooie eerste verrassing…
Na een hoop verjaardagskaarsjes, lege verpakkingen en andere onzin vinden we een nietszeggende kartonnen doos. Ondertussen verandert de sfeer in de kamer: al het ongemak dat komt kijken bij een eerste officiële huisavond is verdwenen en ingeruild voor rumoer en opwinding. Het voelt alsof ik weer acht jaar oud ben en meedoe aan de speurtocht op een kinderfeestje. De doos wordt op tafel gezet, terwijl Taciana hem opent zijn alle ogen op haar gericht. En ja hoor, het is weer raak.
Tekeningen, boekjes met kleine schilderijtjes erin, fotonegatieven... De nietszeggende doos is een doos vol met kunstwerkjes, die waarschijnlijk ook behoorde tot de eigenaar van de plastic tas. Vooral de negatieven uit de doos vind ik indrukwekkend. Vanaf het raam in mijn slaapkamer heb ik namelijk uitzicht op allemaal kleine tuinen van de andere huizen in dit blok. Het is net een soort ‘Waar is Wally’, elke dag vind je weer iets nieuws als je goed kijkt. Allemaal kleine stukjes van dit grote plaatje heeft mijn voorganger vastgelegd. Op de negatieven zie je een kat op de vensterbank, de waslijn van de buurvrouw en de tientallen ramen in het flatgebouw. Blijkbaar ben ik niet de enige die geniet van het uitzicht hier.
Enthousiast gingen we met plakband in de weer, en de verstopte negatieven dienen nu als muurdecoratie. De houten ‘Live, Laugh, Love’ borden hadden niet mijn voorkeur, dus ik ben blij dat we deze schatkist gevonden hebben. We wilden dan ook graag weten wie dit allemaal gemaakt had, maar dat bleek een raadsel. Notitieboekjes vol met Portugees, Engels en Frans maakten het er niet makkelijker op. Van poëtische quotes tot wiskundeformules, onze onbekende kunstenaar had blijkbaar meerdere talenten. Of onze bekende kunstenaar bestaat uit meer dan één kunstenaar. Misschien zullen we er nooit nog achterkomen…
Bevordert de Boekenweek het lezen wel?
Co Rijnierse
Afgelopen zaterdag is de Boekenweek gestart: een week die ervoor moet zorgen dat Nederlanders meer gaan lezen. Een heel goed initiatief als je het mij vraagt. Volgens onderzoek van o.a. de Koninklijke vereniging van het boekenvak en Stichting Lezen zijn Nederlanders in alle lagen van de bevolking minder boeken gaan lezen in de periode 2009-2018. De groep Nederlanders die boeken koopt en/of leent Nederlander wordt kleiner en kleiner. Boekhandels en bibliotheken sluiten de deuren. Dat terwijl slechts zes minuten per dag lezen al kan zorgen voor een vermindering van twee derde van je stress, volgens onderzoek van de Universiteit van Sussex in 2009. Geen slechte zaak dus dat het CPNB (Stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse boek) zich inzet voor leesbevordering en boekenbezit in Nederland.
Ozcan Akyol schreef dit jaar het Boekenweekessay. In dit essay verwijt Akyol de boekenwereld dat het conservatief is en niet tegen kritiek kan. De schrijver zou teveel schrijven voor zijn eigen kringen en de boekhandels zouden het monopolie hebben op de goede smaak. Dat de schrijver te veel voor eigen kringen schrijft, klopt volgens vier schrijvers die hun mening geven in de Volkskrant. Rondom Dasmag en de Groene Amsterdammer zouden kliekjes worden gevormd. Dat is ten alle tijden zo, zeggen de schrijvers. Ofwel: daar verander je niets aan. Dat bewijst voor mij dat de jonge schrijvers die zo snel op de barricade staan, niet bepaald openstaan voor kritiek en conservatief zijn.
Maar, is die Boekenweek er niet zodat mensen meer gaan lezen? Of zorgt de boekenweek er vooral voor dat boekhandelaren meer boeken verkopen aan de mensen die toch al boeken kopen? Voor gevestigde schrijvers is het in ieder geval een fijne marketing impuls. Ik denk dat het veel verstandiger is als de organisatie in plaats van één boek, een maandabonnement op een bibliotheek weggeeft. Op die manier wordt ook de meer gemiddelde Nederlander, die zelf geen boeken schrijft, aangespoord om te gaan lezen waar die zich in interesseert. Ik denk dat dat voor veel meer leesbevordering zal zorgen. Op de lange termijn zal de boekhandel misschien wel meer gaan verkopen.
Met dit in het achterhoofd is het opmerkelijk dat er een exclusief Boekenbal is. Daar mag je alleen op uitnodiging naartoe. Dit festijn draagt er volgens mij niet aan bij dat de Nederlander meer gaat lezen. Ook het Boekenweek Diner, waar je voor 39 euro een driegangenmenu voorgeschoteld krijgt, draagt volgens mij niet bij aan dit hogere doel. Terwijl beide avonden door het CPNB, die dus voor leesbevordering en boekenbezit zijn, worden georganiseerd. Maar in hoeverre zorgt een exclusief bal voor schrijvers ervoor dat Henk en Ingrid meer gaan lezen?
Wat we ook nog graag met je willen delen
Artikelen
Het grootste private ‘sequoia’ bos is vanaf nu beschermd!
Aldi wil dat hun leveranciers in 2025 alleen nog maar recyclebaar plastic leveren
Pepsi en Coke worden aangeklaagd omdat ze liegen over recyclen
Voor het eerst sinds 2018 zijn er geen ebola gevallen meer in Congo
Ook in Nederland gezichtsherkenning met omstreden programma Clearview
Poetin en Erdogan schudden elkaar de hand over conflict in Syrië
Meld je aan voor de nieuwsbrief van het NRC over boeken
Deze Nederlandse kunstenaar gaat de kunstwereld in Venetië opschudden
Deze 17 voetballers, trainers en officials zwijgen niet langer over racisme
Zo houdt Fortnite je verslaafd (en blijf je geld uitgeven)
Podcasts
Hoe ga je om met ego en gevoel? TROGGLE B de podcast
Gemotiveerd blijven bij teleurstellingen #50 De psychologie van succes podcast
Interessante evenementen
Tour in The Black Archives + expo 100 jaar Ons Suriname - 14 maart 2020, The Black Archives, Amsterdam
Daniël Verlaan bij Utrecht College Tour - 11 maart 2020, De Kargadoor, Utrecht.
Inspiratie event - GEK OP STRESS - 12 maart 2020, De Stadstuin Werkspoorfabriek, Utrecht
Muziek
Vijf albums en tracks die deze week uitkwamen
Een ontroerende 3Doc documentaire: De vlucht van Ronnie. Check ook het interview met regisseur Sacha Vermeulen.
Tot de volgende week
Hopelijk heb je genoten van de nieuwsbrief en ben je net als ons nieuwsgierig naar wat Jens met ons gaat delen in de toekomst. Wij kunnen in ieder geval niet wachten! Heb je feedback? Slide even in onze DM op Instagram: @revision.id. Voor nu wensen we je alvast een hele fijne frisse week toe.