This Week In Revision
Hallo daar! Hopelijk is iedereen nog gezond en houden jullie het een beetje vol in quarantaine. Het wordt er niet makkelijker op, maar laten we hopen dat het snel de goede kant op gaat. Om het thuiszitten wat draaglijker te maken hebben we deze week heel wat moois voor je klaarliggen:
Een nieuwe schrijfster: Michelle Melsen
Waarom creativiteit het geneesmiddel is tegen de huidige crisis
Lees eens een boek, ja juist nu!
Een paar praktische tips voor deze quarantaineperiode
Aan het eind van de nieuwsbrief hebben we zoals elke week een hele reeks aan interessante artikelen, podcasts én muziek die we met jullie willen delen. Normaal gesproken delen we ook interessante evenementen, maar aangezien iedereen beter binnen kan blijven houden we het nu bij wat filmtips!
Voor nu wensen we je alvast veel leesplezier.
Get to know: Michelle Melsen
Freek Caron
Als je het over culinaire creaties, bijzondere baksels en uitzonderlijke uitsmijters hebt, dan moet je bij Michelle zijn. De 23-jarige Michelle Melsen uit Grave is iedere dag bezig met eten. Het grootste deel van haar tijd brengt ze door bij ‘Eatery the Pancake’ in Nijmegen, waar zij fulltime werkt. Voor degenen die het restaurant niet kennen: het is een pannenkoekenrestaurant deluxe! Niet zomaar de pannenkoek met spek en kaas, maar American pancakes met alles erop en eraan. Haar liefde voor eten houdt echter daar niet op, die gaat veel verder.
We kunnen Michelle namelijk een echte foodblogger noemen. Op haar Instagram account @food_hotspots deelt zij regelmatig allerlei culinaire hoogstandjes in Nijmegen, maar ook daarbuiten. Als mensen haar vragen: ‘Wat is jouw hobby?’, dan is het antwoord meteen ‘eten’, in de breedste zin van het woord. Dat wil zeggen; het creëren van de meest ongezonde baksels, restaurants bezoeken maar ook het onderzoeken van nieuwe recepten en trends binnen de food-industrie. Dat is ook wat je de komende tijd van Michelle kunt verwachten in Revision: stukjes over voeding, inspirerende recepten en nieuwe trends en feitjes op het gebied van eten!
Je vraagt je misschien af of Michelle nog met andere dingen dan eten bezig is. Maar natuurlijk! Michelle volgt yogalessen, soms wel hele bijzondere. Namelijk, yoga met alpacas! Ohja, en een ding wat ze nog aan iedereen mee wilt geven: eet geen schorpioen als je in Thailand bent!
Michelle op Instagram | Het food account van Michelle op Instagram
Leer van het verleden: creativiteit is het geneesmiddel tegen je pasgeboren bacillenangst
Robin Bosch
Rond het jaar 1350 brak er óók een virus uit in Europa. Niemand kende het, niemand kon het genezen, niemand wist hoe je besmetting kon voorkomen. Wel stierven er veel mensen. Misschien is het een understatement om te zeggen: meer dan nu aan Covid-19. En toch zijn we nu als de dood voor het Coronavirus. Het gaat nergens anders meer over. Hebben we dan helemaal niets geleerd van de pest?
Het meest creatieve tijdperk van onze geschiedenis, de renaissance, ontstond in de donkerste periode die Europa kende. Hoe dan? In 1347 kwam er een schip uit Genua aan in Sicilië. Het schip nam de ziekte mee en een paar jaar later was ongeveer 60% van Europa uitgeroeid. Het kwam en het ging in golven tot zo’n beetje eind 17e eeuw. Het hele verhaal van de renaissance en het ontstaan van de barok speelt zich af in het hart van het koninkrijk der pest. Michelangelo en Rembrandt waren ook bang voor besmetting. Net als jij!
Hoe kijken we vandaag de dag naar deze kunst? Veel ervan is gitzwart en zit vol met dood en verderf. Maar, er zijn nog meer werken die stikken van kleur en vrolijkheid. Het lijkt de drang tot leven uit te schreeuwen. Alsof het leven gevierd moest worden! Er stonden al genoeg mensen stil bij de angst en horror van de ziekte.
Anno 2020 hebben we achterlijk veel angsten met zijn allen. Corona is van al die angsten misschien niet eens de eerste of de ergste. Dus: wat kunnen we leren van de pest? Wat mij betreft drie belangrijke dingen:
Rampen en virussen discrimineren niet
Het leven vieren is ‘the best revenge’
Creëren is leven
Tel die drie feiten bij elkaar op, vermenigvuldig het met je eigen creativiteit, ontsmet je handen en begin te creëren. Luister naar verhalen, laat je inspireren, maak en stuur het in! Wie weet beginnen we samen een nieuwe Renaissance. Zo niet, dan ben je toch even van je quarantaine-angst af.
Lees gewoon een boek, pannenkoek
Co Rijnierse
In Rotterdam werd vorige week een ruilcentrum voor kinderboeken geopend. Kinderen die thuis niets te lezen hadden door het sluiten van de bibliotheek, konden in Kralingen hun eigen boeken ruilen voor nieuw leesvoer. Een goede manier om bezig te blijven zonder school. En dat is iets wat velen van ons, naar mijn idee, zouden moeten doen: op zoek gaan naar nieuw leesvoer. Hebben we boeken, artikelen, podcasts, kunstwerken en andere dingen die we interessant vinden? Laten we die dan zoveel mogelijk delen met elkaar! Laten we eens door onze kasten gaan, digitale of analoge. Laten we oude dingen afstoffen en ze delen met anderen.
Zo heb ik vorige week van een collega een boek geleend omdat hij dacht dat ik dat wel interessant zou vinden. Toen ik het in mijn handen had, overviel me een apart gevoel. Ik zag het als een echt cadeau. Ik zou weer een paar uren, misschien wel een hele dag, plezier gaan beleven aan nieuwe informatie die ik tot me kan nemen. En het mooie is: ik heb er de tijd voor!
Het boek waar ik het over heb, is Van miljonair tot krantenjongen, van Sander de Kramer. Een boek met verhalen van extreem succesvolle mensen die alles kwijt zijn geraakt. Met dit boek heb ik een hoop levensverhalen in handen. Op straat belanden kan iedereen overkomen, zo wordt er gesteld op de achterklap, maar hoe ga je ermee om? Door dit boek krijg je een heel andere blik op de toekomst, frisse inzichten en nieuwe moed. Dat kunnen we allemaal wel gebruiken in deze onzekere tijden.
Ineens hebben mensen zeeën van tijd. Supermarkten maken meer omzet dan ooit en de horeca ligt op zijn gat. Het perfecte moment voor bezinning; lezen, luisteren, verdiepen, creëren, maken en geïnspireerd raken. Nu is er de tijd voor. Tijd voor vermaak in overvloed. In tijden waarin we niet veel fysiek contact kunnen maken kunnen we elkaar misschien wel raken met informatie. In welk vorm dan ook. Boeken, podcasts, een album vol muziek of foto’s en alles wat daarop lijkt. Laten we het met elkaar delen.
Quarantine tijden vragen om creativiteit - wat kan jij doen?
Luca Trouwborst
Waarschijnlijk heb jij, net als ik, Netflix onderhand al uitgespeeld. Maar hé, is het niet tijd voor iets zinvols? ‘Maar wat dan?’, hoor ik je denken. Dat vroeg ik mij ook af… Ga ik beginnen aan dat boek wat al maanden op de kast ligt? Of pak ik mijn script verder op? Een lastige keuze. Daarom geven wij een aantal tips over hoe je een leuke invulling kan geven aan de quarantaine. Dus, pak je pen, schrift of laptop op en ga aan de slag!
Luca’s tip: De feature film corona quarantaine challenge
Voor mijn aanmelding bij de filmacademie ben ik al een tijd bezig met het schrijven van een script over dementie. Toch kom ik hier, verzonken in de dagelijkse sleur, amper aan toe. De feature film corona quarantaine challenge kwam daarom als geroepen. Willem Bosch, scenarist van o.a. Van god los, Penoza en Feuten, daagt zijn Instagram volgers met deze challenge uit om binnen twee weken een speelfilm scenario te schrijven. Dagelijks geeft hij een mini-college op zijn instagram, om zo de ‘leerlingen’ klaar te stomen voor het maken van een scenario. Check zijn Instagram account en ga aan de slag!
Ook geïnteresseerd in de mini-colleges? Willem Bosch over zijn film Hiernamaals; een ode aan zijn verongelukte moeder.
Freek’s tip: Tijd om iets nieuws te leren - wat dacht je van coderen?
Ik heb een tijdje les gehad van een Nederlander toen ik in Chili zat voor mijn minor. Zijn grote boodschap was: ‘Als je later van belang wilt zijn, moet je leren coderen’. Vroeger heb ik weleens gespeeld met de gedachte om verschillende programmeertalen eigen te maken, maar heb nooit zelf de actie ondernomen. Ik wil graag websites kunnen bouwen, apps kunnen ontwikkelen maar waar het mij vooral om draait is de vrijheid. Ik wil graag de vrijheid hebben om al die gekke ideeën in mijn hoofd te kunnen ontwikkelen, zonder dat ik daar iemand anders voor nodig heb. Als je nog totaal geen kennis hebt, is het erg lastig en vraagt het heel wat doorzettingsvermogen, maar uiteindelijk kun je er de vruchten van plukken. Waar moet je beginnen? Probeer deze platformen:
De five day coding challenge | Leer coderen met Mimo - een app die lijkt op Duolingo | Een korte introductie over het proces van het leren van coderen
Cedra’s tip: Homeschooling door 3voor12
Videoclips, Nirvana, Nederlandse hiphop of House: bij 3voor12 homeschooling is er voor ieder wat wils. Zo leer je bijvoorbeeld dat ‘Here We Go Again’ (van de band OK Go) de eerste videoclip was die viraal ging op social media. En ken jij het eerste Nederlandse rapnummer ‘Repperdeklep’ van Danny Boy? Nee? Misschien ben je dan toch niet zo op de hoogte van Nederlandse hiphop als je denkt. Ook voor degenen die de handen uit de mouwen willen steken is er genoeg materiaal te vinden: zo delen zij in les 2 de beste gratis muziekleraren op Youtube. Dus, ben jij klaar met je saaie online colleges? Check dan snel de homeschooling lessen van 3voor12 voor een muzikale quarantaine!
Jens' tip: Voorzie je taal van opsmuk; schrijf een dichtstuk!
In deze tijden van beperkt fysiek contact ben je meer dan ooit op je woorden aangewezen. Hoe maak je je naasten kenbaar dat je van ze houdt wanneer je ze niet mag knuffelen? Ik zou zeggen: geef je woorden eens wat meer gewicht; betuig je dierbaren liefde met een gedicht. Nu bedoel ik met 'gedicht' natuurlijk geen eentonige sinterklaasrijmelarij; daar lusten de honden geen brood van. Beter wend je je tot het schrijven van een klassiek vers, de tanka bijvoorbeeld.
De tanka vormt voor zowel de getrainde poëet, als de beginnende dichter een mooie uitdaging. Het eisenpakket is overzichtelijk: Een tanka bestaat uit vijf regels. De eerste en derde regel bestaan uit vijf lettergrepen, en de tweede, vierde en vijfde regel uit zeven. Schematisch ziet dat er als volgt uit: 5-7-5-7-7. Voorts kun je het je zo moeilijk maken als je wilt. Voeg je rijm toe? Gebruik je een vast metrum? Sluit je af met een moraal? Je hebt bakken vrijheid! Een fraai voorbeeld van de hand van Ryōkan Taigu, een Sōtō Zen-boeddhistische monnik uit de negentiende eeuw volgt hieronder:
Al slaap ik altijd
op mijn reizen, elke nacht
op een andere plaats,
de droom die ik altijd droom
brengt mij naar mijn eigen huis.
‘Maar wat dan?’ ‘Dat dan!’
Hopelijk heb jij, met onze tips, de ideale invulling voor de quarantaine gevonden. Misschien ga jij je verdiepen in film, coderen, muziek of toch poëzie. Dus kruip achter je scherm vandaan en laat je creativiteit stromen!
Wat we ook nog graag met je willen delen
Artikelen
Wat als we nou eens met z’n allen Amazon gaan boycotten?
Een online club - je kunt inbellen met je video en ook nog eens shots bestellen!
In India worden de daders opgehangen voor een brute verkrachting in 2012
Klassieke muzikant Schubert was een klein, zwetend en saai mannetje
Wat moeten we nou eigenlijk vinden van het zelfvernietigende schilderij van Banksy?
Een portret van de voorman van de razendpopulaire ‘Snollebollekes’
Een paar praktische tips om je wifi thuis te verbeteren
Misschien wel de slimste oplichter in de kunstwereld aller tijden
Hoe een super middelmatige skiester zichzelf op de Olympische Spelen wist te krijgen
Neem een kijkje in het Amsterdam van 1922 - maar dan in kleur!
Podcasts
Een dag uit het leven van een fitboy
Daten in tijden van Corona, hoe doe je dat?
Films
Op Cinetree kun je tot 6 april gratis ‘hoopvolle’ films kijken!
Muziek
Het nieuwe album van The Weeknd is pas enkele uren uit, maar staat nu op al #1
Een nieuw album van een legende Jay Electronica - A Written Testimony
Tot de volgende week
We hopen dat iedereen veilig thuis zit en goed voor elkaar zorgt. Het is een gekke tijd, maar wel een tijd waarin we goed realiseren wat er echt toe doet. Wees er (van een afstand) voor elkaar, we doen dit met z’n allen. Een hele fijne week en we zien je de volgende keer!