This Week In Revision
Hola,
Hoe is het met jullie? Klaar om weer op het terras te zitten, en met z’n allen richting het normale leven te gaan? In Nederland begint het steeds rustiger te worden maar dat is zeker niet overal het geval. De wereld schrikt wederom van tragische gebeurtenissen in de Verenigde Staten, daarom willen wij een oproep doen aan onze lezers. Daarnaast lees je deze week in Revision:
Koreaanse Homofobie grijpt om zich heen als een virus
Koken met Mies #2 - gepofte aubergine
Anderhalve meter seksscènes
Aan het eind van de nieuwsbrief hebben we, zoals elke week, een hele reeks interessante artikelen, podcasts en muziek die we met jullie willen delen. Normaal gesproken delen we ook aantrekkelijke evenementen, maar aangezien iedereen nog eventjes beter binnen kan blijven, houden we het nu op wat filmtips!
Voor nu wensen we je alvast veel leesplezier.
Een oproep aan jullie
Cedra van Erp
Lieve Revision-lezers, afgelopen week was een verdrietige week. Maandag vond het verschrikkelijke incident plaats waarbij de zwarte man George Floyd door een witte politieagent werd gedood. Dit is al de zoveelste uiting van politiegeweld in de VS, maar vergeet niet dat dit ook hier in Nederland gebeurt. Racisme is nog steeds altijd en overal aanwezig. Daarom een oproep aan iedereen die wit privilege ervaart: lees je in over het onderwerp en kom in actie.
‘In a racist society it’s not enough to be non-racist, we must be anti-racist.’ - Angela Davis
Daarom delen we graag concrete tips om een bijdrage te leveren aan anti-racisme:
Verdiep je in wit privilege en racisme
Dit geldt natuurlijk voor degenen onder ons die deze privileges hebben, anderen worden namelijk dagelijks met het gebrek aan deze privileges geconfronteerd. Doe onderzoek naar wat wit privilege is, en waarom jij dit hebt. In dit document of deze Instagram-post vind je talloze bronnen met onder andere video’s, boeken, en podcasts die hierop ingaan. We zetten er een aantal op een rijtje:
In deze YouTube video wordt wit privilege in 4 minuten uitgelegd
Nova Reid spreekt over racial microagression tijdens haar TedTalk
Lees het boek Hallo witte mensen van Anousha Nzume
Bekijk de Netflix-serie Dear White People
Luister naar de podcast About Race van de auteur van het boek Why I’m No Longer Talking To White People About Race
Verspreid deze informatie
Deel wat je hebt geleerd over racisme en privileges met anderen. Dit kan met je volgers op social media, maar vergeet niet om dit ook in het dagelijks leven te doen. Spreek je vrienden of familie aan op racistische opmerkingen of grappen en leg uit waarom deze niet door de beugel kunnen. Als je dit moeilijk vindt, probeer je dan voor te stellen hoe het zou zijn om dagelijks dit soort opmerkingen naar je hoofd te krijgen. Dan zie je hopelijk in dat dit het minste is wat jij kunt doen.
Doneer
Er zijn verschillende organisaties die zich inzetten tegen racisme en waaraan je een bedrag kunt doneren. Onthoud: alle kleine beetjes helpen! Een aantal suggesties vind je hier:
Het Minnesota Freedom Fund betaalt de borgsom voor gearresteerden: ‘People of color and immigrants face higher rates of arrest, harsher sentencing, and disparities in the setting of bail compared to white citizens.’
Doneer aan de Black Lives Matter beweging
Campaign Zero zet zich in tegen politiegeweld
Teken petities
Niet iedereen heeft de middelen om te doneren, maar petities tekenen kunnen we als het goed is allemaal. Hier vind je een waslijst aan petities, dus ga er een middag voor zitten of teken er op zijn minst één uit onderstaand rijtje. Let op! Voor sommige petities moet je een Amerikaanse postcode invullen. Hiervoor kun je een van de volgende gebruiken: 90015 (Los Angeles), 10001 (New York City), 75001 (Dallas).
De petitie Justice for George Floyd
De petitie Arrest The Other Three (de titel refereert naar de drie agenten die nog niet zijn opgepakt in de George Floyd zaak)
De petitie Life Sentence for Police Brutality
Hopelijk hebben we je handvatten kunnen geven om actie te ondernemen. Vergeet niet dat je een keuze hebt: je verdiept je in racisme of je doet dit niet. En dat laatste is geen optie meer. We rekenen op jullie!
Koreaanse Homofobie grijpt om zich heen als een virus
Jonne Telkamp
De vrees voor een nieuwe uitbraak van het Coronavirus in Zuid-Korea is werkelijkheid geworden. In Itaewon, een van de populairste uitgaansgebieden van de hoofdstad, heeft een onbewuste drager van het virus zich in het uitgaansleven gewaagd. Deze persoon heeft met name homobars bezocht en is daarmee in contact gekomen met naar schatting tweeduizend andere feestgangers – voornamelijk leden van de LGBTQ+ gemeenschap. Veel Koreanen houden deze gemeenschap verantwoordelijk voor de nieuwe uitbraak. Er is veel woede en dat wordt geuit in een brute heksenjacht op leden van deze gemeenschap. Daarbij biedt de Koreaanse wetgeving geen bescherming tegen geweld en discriminatie voor seksuele minderheden. Hierdoor leven velen van hen nu in angst, waaronder een van mijn goede vrienden Jax.
Jax is een eenentwintigjarige student uit Schotland en identificeert zich met het non-binaire transgender. Dat wil zeggen: Jax voelt zich man, noch vrouw. Ook Jax behoort hiermee tot de LGBTQ+ gemeenschap.
Zoals menig student is Jax niet vies van een feestje en geniet dan ook met volle teugen van het uitgaansleven. “Thuis ben ik er wel aan gewend dat ik lastig gevallen word”, vertelt Jax. “Ik zeg altijd maar zo: small towns, small minds, small dicks – Britse patsertjes voelen zich flink op hun teentjes getrapt wanneer ik mijn ware aard uit.” Voordat Jax naar Zuid-Korea kwam waren er veel twijfels. ‘Ik was bang dat het voor mij niet veilig zou zijn’, aldus Jax. “I look like a little gay boy en dat maakt me een makkelijk doelwit”. Na veel contact met school heeft hun universiteit hen weten te overtuigen om tóch te gaan. “Ze beloofden dat ze me nergens naar toe zouden sturen waar het onveilig is”. In eerste instantie leek het inderdaad mee te vallen; voorafgaand aan het Itaewon incident waren er nooit problemen. Sinds een week of twee is dit veranderd.
“Tijdens een avond in onze favoriete bar begon het. We waren nog geen twee minuten binnen of ik kreeg al een duw en werd uitgemaakt voor ‘Faggot’. Mijn vrienden namen het voor me op en kalmeerden me. Na een tijdje kon ik het van me af laten glijden en feestten we verder. Even later ging ik naar het toilet, dit keer zónder mijn vrienden. Halverwege de trap werd ik beet gegrepen en tegen de muur aangedrukt. Mijn blouse was aan flarden en ik heb dagenlang rondgelopen met flinke blauwe plekken op mijn armen. Toen we na deze, niet bepaald geslaagde, avond naar huis slenterden met een tussenstop bij onze favoriete pizzeria werd ons daar de toegang geweigerd vanwege mijn uiterlijk. Als zoiets in Schotland zou gebeuren zou ik naar de politie stappen. Hier is er simpelweg geen regelgeving voor, ze zouden me waarschijnlijk alleen maar uitlachen.”
Met Jax zijn er veel anderen binnen de gemeenschap die bang zijn. DJ’s en andere artiesten die bekend staan om hun activiteit in homobars, krijgen doodsbedreigingen. Er is zelfs een speciaal ‘COVID-19 Seoul’-Instagram account in omloop met als doel deze mensen te bedreigen. Maar ze doen er nog een schepje bovenop. Via dating-apps als Tinder en Grindr worden homoseksuele gebruikers opgespoord en belaagd. Ook Jax geeft toe dat die voor de zekerheid hun Tinder profiel een tijdje op ‘onzichtbaar’ heeft gezet.
Al met al blijft Jax positief.
“Dit soort dingen gebeuren overal. Ik ben alleen teleurgesteld, mij werd beloofd dat ik hier veilig zou zijn, maar dat ben ik niet. De LGBTQ+’ers die mij voor zijn gegaan hebben niet hun levens geriskeerd zodat ik vandaag de dag nog steeds in angst moet leven. Ik weiger het feit dat ik transgender ben me te laten belemmeren in het doen van de dingen die ik wil. Maar ik weiger vooral anderen de macht te geven om me hierin te belemmeren.”
Persoonlijk ben ik erg geschrokken van de snelheid waarmee de visie van een samenleving kan omslaan. Vooral van een de moderne wereldstad Seoel verwachtte ik meer. Ik heb ontzettend veel bewondering voor de kracht waarmee Jax met situaties als deze omgaat, maar het doet me ook veel pijn te realiseren dat dit in feite simpelweg gewenning is. Laten we ons er allemaal bewust van zijn hoe bevoorrecht we zijn wanneer we overeenkomen met het ‘standaard’ dat geschetst is door de maatschappij.
Koken met Mies #2 - Gepofte aubergine
Michelle Melsen
Welkom bij de 2de editie van Koken met Mies. Hopelijk heb je plezier gehad met het maken van de meringue-rabarbertaart van de vorige editie. Deze week iets totaal anders, een lekker makkelijk recept: gepofte aubergine! Klinkt misschien niet zo spannend, maar met de juiste kruiden draai je het om in een heerlijk (bij)gerecht. Voor de coronacrisis bezocht ik restaurant Fortuyn in Haarlem (aanrader) en at ik voor het eerst een aubergine op deze manier. Normaal ben ik niet zo fan van aubergine, vaak vind ik het weeïg en papperig. Maar deze smaakte top! De structuur wordt heel anders dan je waarschijnlijk gewend bent. Het worden een soort van draden, te vergelijken met draadjesvlees.
Ik besloot om het zelf te maken. Met inspiratie van verschillende kookboeken en internet ben ik tot dit recept gekomen! Je kan de aubergine gebruiken als bijgerecht zoals bij een zomerse barbecue, helemaal leuk als je vegagasten hebt. Maar het is ook prima te combineren bij een alledaags recept, zoals een pasta met knoflook en tomaten! Hopelijk ben jij hierna net zo enthousiast als ik.
Dit recept is voor 1 aubergine, ik raad aan om 1 aubergine per persoon te serveren.
Ik hoop dat je hebt genoten van je aubergine en je eventuele gasten (of jezelf) hebt verrast! Tot de volgende Koken met Mies.
Anderhalve meter seksscènes
Luca Trouwborst
Aanstaande maandag is het zover, de heropening van de anderhalve meter samenleving. Elke sector is opgedragen om een protocol op te stellen met gedragsregels, hygiëne richtlijnen en voorzorgsmaatregelen. Zo ook de Audiovisuele sector (films, commercials etc.). Maar hoe gaat dat dan? Spelen acteurs straks seksscènes op anderhalve meter? En wat heeft dit vervolgens te betekenen voor jou als filmkijker?
Het COVID-19 protocol voor de audiovisuele sector is een dynamisch document wat op basis van de (veranderde) richtlijnen van de regering en het RIVM is opgesteld. Hierin staan per risicocategorie (low, medium en high risk) algemene maatregelen vermeld. De belangrijkste maatregelen zijn:
Op de set gelden de algemene regels als 1,5 meter afstand;
Een van de crewleden wordt aangesteld als Health & Safety Officer;
Bioscopen mogen 30 bezoekers tegelijk ontvangen.
Wat opvalt is dat acteurs niet onder de zogenoemde contact beroepen vallen. Dit heeft dan ook voor de nodige discussie gezorgd. Zo stelt acteur Frank Lammers: ‘Ik denk dat ik de social distance manager heel snel van de set af zou bonjouren’. Al zit er een kern van waarheid in, want eerlijk is eerlijk: het is lastig een film te maken met anderhalve meter afstand tussen acteurs, vind ik het een beetje gemakkelijk. De sector heeft enorm hard gewerkt om met een werkbaar protocol op te stellen en dan kom je met dit. Wat wil je dan, dat we lekker wachten met het maken van films? Dat duizenden mensen nog langer zonder werk zitten? Gelukkig zijn er ook genoeg mensen wel blij met het protocol. Ook wordt er gewerkt aan een alternatieve oplossing in de vorm van preventief testen van acteurs.
Op de ‘anderhalve meter’ films moeten we nog even wachten, voor nu zijn er vooral reeds uitgekomen films te zien in de bioscoop. Zo worden Interstellar en Inception van Christopher Nolan vertoond in afwachting van zijn nieuwste film en de absolute kaskraker van deze zomer: Tenet (16 juli). Wat voor invloed de maatregelen gaan hebben op de nog uit te komen films is nog even afwachten. Stiekem hoop ik dat deze donkere periode zorgt voor een nieuwe revolutie in de filmwereld zoals dat de French New Wave dat deed na de 2de wereldoorlog.
Het COVID-19 protocol voor de AV-sector | Filmladder Nijmegen | Trailer Tenet
Wat we ook nog graag met je willen delen:
Artikelen
Vermenigvuldig je tijd door deze vier vragen te stellen over de taken in je to-do lijst
Waarom staat ons geslacht eigenlijk nog steeds in ons paspoort?
China is van plan om in Juli een missie naar Mars te beginnen
TikTok is een hele nieuwe lading aan kindersterren aan het creëren
Millenials denken veel conservatiever dan hun babyboomer ouders
Hoe gaat het in de Europese landen waar de horeca al open is?
Vanaf volgende week moeten we mondkapjes dragen in het OV - alle antwoorden over mondkapjes
De nieuwe eigenaar van de HEMA dreigt de regie weer uit handen te raken
Ridouan Taghi raakte in paniek door een politieonderzoek
Rutte vroeg jongeren om advies - hier zijn wat van hun ideeën
Podcasts
Legendarische cinematograaf Roger Deakins lanceert podcast
Een nieuwe aflevering van de Utcast - de podcast van onze schrijver Co
Een bizarre podcast over het slavernijverleden van twee Nederlanders
Films
Het bizarre verhaal van miljardair en serie-misbruiker Jeffrey Epstein
Een gladde juwelier uit New York riskeert alles om zijn hoofd boven water te houden
Een hele fijne serie over eten - somebody feed Phil
Muziek
Aafke Romeijn en Stippenlift zingen over suïcidale gedachten
Een nieuw album van Freddie Gibbs - Alfredo
Tot de volgende week
Deze week heeft onze eindredacteur Eline van Ooij weer gezorgd voor een nette nieuwsbrief - heel erg bedankt daarvoor. En onze lezers wensen we een hele fijne week toe. Geniet van het extra lange weekend en begin volgende week weer met goede moed. Wij zien je volgende zondag!
Mocht er iets in onze nieuwsbrief niet kloppen of heb je suggesties - reageer dan even op deze mail of bereik ons via een van onze kanalen.