This Week In Revision
Hey!
Hoe is je week verlopen? Wij zijn druk bezig achter de schermen om de hele boel om te gooien. Volgende week delen we hier meer over, maar het een en ander gaat veranderen. Voor deze week hebben we gewoon een nieuwsbrief zoals je van ons gewend bent, met daarin:
Een interview met Luca Trouwborst over zijn eerste korte film
Co ging op bezoek bij Open Source Radio
Het doorgeefartikel #3
Aan het eind van de nieuwsbrief hebben we zoals elke week een hele reeks interessante artikelen, podcasts, films en muziek die we met jullie willen delen.
Voor nu wensen we je alvast veel leesplezier!
Check ook onze Instagram, LinkedIn en Facebook pagina’s.
Angst en ontkenning
Ik word altijd heel gelukkig van bekenden die iets doen waar zij gelukkig van worden, dingen waar ze trots op zijn. Dat klinkt misschien vaag, maar het voorbeeld van Luca laat dit perfect zien. Luca heeft zijn eerste korte film geschreven en geregisseerd en ik vind het prachtig. Welke Luca? Luca die ook altijd interessante artikelen over films deelt in de nieuwsbrief van Revision. Ik stelde hem een aantal vragen over zijn korte film Agnes.
De korte film van Luca gaat over de ziekte Alzheimer. De film geeft een kijkje in de wereld van Agnes, een vrouw waar een beginnende vorm van Alzheimer is geconstateerd. In de vier minuten die de film duurt, wordt akelig duidelijk hoe verwarrend en disruptief de ziekte kan zijn. Agnes voert hopeloos allerlei oefeningen uit om haar brein actief te houden: het MAX geheugenspel, puzzels in de krant en memorie. Toch heeft ze overal in haar huis post-its hangen als geheugensteuntje om niet te vergeten de thermostaat lager te zetten. Weinig woorden zijn er nodig om de huidige stand van doen van Agnes te omschrijven.
Vervolgens belt de zoon van Agnes, Koen. “Tuurlijk weet ik dat je langskomt”, zegt Agnes aan de telefoon, waarna ze alles post-its weghaalt uit het huis. Even laten staat Koen voor de deur. “Wat een verrassing!”, zegt Agnes. Aan het eind van de film wordt duidelijk waarom Agnes zich zo’n zorgen maakt: “Ben je bang om net zoals oma te worden?” vraagt Koen aan zijn moeder.
In de film speelt Luca de rol van Koen, In zijn eigen leven kreeg Luca te maken met dementie en Alzheimer, doordat zijn oma een vergevorderde stadium van deze ziekte had. Het gevolg hiervan waren tal van mooie gesprekken met zijn moeder over het onderwerp, wat uiteindelijk de inspiratie is geweest voor het schrijven van deze korte film. Met name de angst voor dementie is hetgeen wat Luca heeft geïntrigeerd.
“Extra tof om eindelijk echt 100% mijn eigen ding te mogen doen en om een droom die ik al jaren heb te verwezenlijken”, aldus Luca over het maken van de korte film. In samenwerking met actrice Netteke Trouwborst en cameraman/DOP Sander Baardemans kwam de film tot stand. Het hele proces was in het begin onwennig voor Luca, zelfs het moment van publiceren: “Het online gooien zelf is een heel raar moment. Dan is de film niet meer alleen van jou en de mensen met wie je het hebt gemaakt”. De reacties zijn erg positief, maar Luca ziet zelf al weer honderden dingen die hij anders had willen doen. Hij vult aan: “Ik ben sowieso niet iemand van terugkijken. Ik kijk liever vooruit naar mijn volgende korte film”.
Open Source Radio
Sinds afgelopen week is er elke donderdag- en vrijdagmiddag een programma van verschillende DJ’s met elektronische muziek, urban arts en culture te horen via Open Source Radio. Het doel van het nieuwe internetradiostation is het laten zien en vooral ook horen wat er in Nijmegen allemaal gebeurt. Om te verbinden en een platform te geven aan communities. Ik sprak donderdag, tijdens de aftrap, met twee van de initiatiefnemers Sander Grondman (Tsandr) en Mauke Rodermond (Operating Modus) en stelde ze een paar vragen over de toekomst van dit vette platform.
Hoe is het idee van Open Source Radio ontstaan? Zagen jullie dat het coronavirus ervoor zorgde dat mensen niet uit kunnen gaan en dachten jullie: dit is de kans?
Anderhalf jaar geleden is Mauke Rodermond begonnen met zijn baan als talentmakelaar voor elektronische muziek bij Doornroosje. Binnen die functie kijkt hij naar wat er allemaal gebeurt, wie waarmee bezig is en waar nog kansen liggen. Wat er naar voren komt is dat er in Nijmegen allerlei feesten zijn; bij Doornroosje, de Brebl, en nog veel meer plekken. Toch is er niet echt één platform of podium en dat is wat we met Open Source Radio willen bieden.
Dus vanaf nu wordt er elke donderdag en vrijdag radio gemaakt? Hebben jullie een vast programma?
Ja, we hebben heel veel dingen die terug gaan keren. In de afgelopen dagen hebben we in de breedte laten zien wat er verwacht kan worden. Maar de naam, Open Source, zegt het al een beetje; iedereen kan bijdragen. Mensen die hier komen draaien kunnen mensen aandragen en mensen kunnen zich met een goed idee aanmelden, zodat wij vervolgens kunnen kijken of het past. Tegelijkertijd willen we ook de ruimte bieden aan artiesten maar ook aan organisatoren van feesten, om terug te komen. Die kunnen dan een concept bedenken wat een keer in de twee maanden hun ding kan doen. In plaats van het Open Source verhaal, kunnen ook anderen hun verhaal hier komen vertellen en dat vinden we heel vet.
Kunnen we vanaf het terras van Hubert de sets volgen?
Niet voor altijd, we gaan op een gegeven moment verhuizen. Dit is onze startplek en we gaan vanuit hier vijftien maanden radio maken. Dan verhuizen we door naar De Basis. Dat wordt een soort Kytopia (het oude Tivoli in Utrecht, waar het Kyteman Collectief zit); een muziekhuis waar dan een kruisbestuiving van allerlei makers kan plaatsvinden. De komende vijftien maanden maken wij hier een programma en het grootste gedeelte van die tijd is Hubert ook geopend. Dan zijn mensen hier zeker welkom, zeker op vrijdagavond is het hier heel gezellig.
Is dit nu allemaal door jullie tweeën en met samenwerking van vrienden opgezet? Hebben jullie sponsors of subsidie?
Er is samengewerkt door poppodium Doornroosje, De Basis, gevestigd in het oude Doornroosje en culturele broedplaats Hubert, aan de St Hubertusstraat. Het plan, gemaakt door Mauke, is meegenomen in de VSB-fonds aanvraag van De Basis. Die aanvraag is toegekend voor 2021, en dat was eigenlijk het moment dat we zouden starten. Maar we dachten: het plan is er en het is nu nog duidelijker dat dit belangrijk is, laten we gewoon nu beginnen. Daarin financiert Doornroosje ons op dit moment. Daarnaast zijn we ook met onze eigen subsidieaanvraag bezig om dat geld terug te krijgen. Bij het maken van de container en de verdere aankleding hebben we super veel hulp gehad van vrijwilligers, dat is heel cool.
Nu is de aftrap van het seizoen bij Hubert net geweest, maar vorige week was er ook al een stream bij Het Nest in het Goffertpark. Is het een beetje wat jullie ervan verwachtten?
Ja, bij Het Nest stonden we vier dagen lang. We hebben met een hoop vrienden en kennissen een container van een vrachtwagen omgebouwd tot radiostation, dus we zijn ook nog eens mobiel. Het uiterlijk van de container is gemaakt door Remco Visser en Waldi. Waldi heeft ook een groot deel van de muur hier bij Hubert gemaakt, die guys moet je zeker volgen. De aftrap bevalt goed, we zien dat er vooral hier bij Hubert veel mensen langs zijn gekomen. Veel muziekliefhebbers die zijn er vandaag. Uiteindelijk staat de container er niet voor het terras maar juist om een radioprogramma te maken waar mensen naar kijken en wat mensen terugluisteren. Dus ga allemaal vooral naar opensourceradio.nl, zou ik willen zeggen.
Doorgeefartikel #4: Wat moeten we nog geloven?
Wat moeten we nou met alle complottheorieën in de wereld? Als het aan de aanhangers van deze theorieën ligt, leven we in een simulatie onder leiding van een kleine groep elite leiders. Deze overheersende elite komt overal mee weg en experimenteert met de wereldbevolking door middel van 5G en epidemieën en zelfs pandemieën. Dit clubje doet er zogenaamd alles aan om de waarheid te verbergen, maar na goed onderzoek doen via het internet kun je de echte waarheid vinden volgens alle aanhangers. Tuurlijk, er zit vast een kern van waarheid in deze theorieën, maar is het de moeite waard? Als het echt zo dramatisch is als de aanhangers schetsen, kun je er toch niets aan veranderen. Moeten we dan allemaal met de hooivorken de straat op en lekker anarchistisch de pleuris laten uitbreken? Ik weet het niet hoor.
Ik denk dat het zeker belangrijk is om te blijven lezen. Om vooral nieuwe dingen te blijven ontdekken. Maar is het niet des te belangrijk te blijven lezen over positiviteit? Als zo’n heel klein groepje jou en de rest van de mensen op de wereld in zijn greep heeft, dan is de macht van dat groepje wel heel erg sterk. Doet die macht op zo’n manier teniet aan hoe wij als individu leven? Dan zal die macht toch wel vallen binnen afzienbare tijd? Misschien stoppen de aanhangers wat veel energie in het negatieve, en kunnen zij die energie en tijd beter in positiviteit steken. Aan hen zou ik willen opperen; stel doelen, houd een dagboek bij met je eigen vooruitgang, schrijf ook op wat je beter kan doen. Kijk naar wat er mooi is in plaats van wat er misschien lelijk zou kunnen zijn. Ik denk dat je veel meer haalt uit experimenteren met jezelf, dan dat je zoveel bezig bent met dat er misschien wel met jou wordt geëxperimenteerd.
Wat we ook nog met je willen delen:
Artikelen
Hou op met loze teksten over kamp Moria, doe iets!
Lezen is een essentieel onderdeel van een democratie
Het is crisis, maar toch gaat de overheid dit jaar investeren, in wat?
De zoon van Antonie Kamerling wilde tien jaar lang niks van zijn eigen vader weten
“Ik een seksist? Ik heb een dochter!” - Hoe gaan we om met dit excuus?
Nederland duwt? de eilanden dieper de corona crisis in
Vijf economen in Noord-Korea zijn vermoedelijk geëxecuteerd na commentaar op het beleid van Kim-Jong Un
In de afgelopen 50 jaar is de dierenpopulatie met 70% afgenomen
In Egypte zijn er 2,500 afgesloten sacrofaagen gevonden
Hoe groot is de Chinese macht nou eigenlijk in de wereld?
Podcasts
In gesprek met Jan Slagter over het success van Omroep MAX
Beleggers hebben een nieuwe diamant gevonden: Nikola
Jiggy Dje is vader geworden dus gaat hij in zijn podcast in gesprek met zijn vader
Films
Bij de filmclub van De Groene Amsterdammer kijk je deze maand naar een documentaire over het weigeren van dienstplicht in Israël
Een film over de drugshotspot La Linea in Spanje
Een familie vecht hard om te overleven in een totalitaire vorm van Madrid
Muziek
Het is tijd voor een Black Lives Matter movement in de Latin muziek
Dieuwertje was verantwoordelijk voor tientallen playlists bij Spotify, nu heeft ze een boek ‘Auxiety’ geschreven over deze lastige periode
Weer een nieuw stuk van Co voor 3voor12 over BigBobbyBitch
Tot de volgende week!
Wist je dat het volgende week weer ontzettend lekker weer wordt? Geniet ervan! We bedanken Eline voor de eindredactie deze week. Volgende week hebben we een speciale aankondiging voor je, dus blijf op de hoogte!
Mocht er iets in onze nieuwsbrief niet kloppen of heb je suggesties - reageer dan even op deze mail of bereik ons via een van onze kanalen: Instagram, LinkedIn en Facebook.