This Week In Revision
Hey!
De afgelopen maanden hebben allemaal in het teken gestaan van de COVID crisis, maar daarvoor was het centrale thema in de westerse wereld het klimaat. Duizenden studenten gingen de straat op om te protesteren tegen de grote maatschappijen en moedigde overheden aan om actie te ondernemen. Het lijkt erop alsof de focus hierop een beetje weg is, terwijl de situatie alles behalve verbeterd is. In deze nieuwsbrief geven we wat aandacht aan het klimaat, maar ook aan muziek. Dat doen wij in de volgende stukken:
Vluchten die nergens heen gaan
Een reis door de gedachtegang van Co over muziek
Interview met Nynke Willemsen van Bapaho
Aan het eind van de nieuwsbrief hebben we, zoals in elke nieuwsbrief, een hele reeks interessante artikelen, podcasts, films en muziek die we met jullie willen delen.
Voor nu wensen we je alvast veel leesplezier!
Check ook onze Instagram, LinkedIn en Facebook pagina’s.
Backpacken kan ook gewoon in Holland
Iedereen kent wel iemand die vlak na zijn eindexamen is vertrokken richting Azië, Australië of Zuid-Amerika voor een avontuur met niets meer dan een backpack met spullen. Het doel is vaak om even los te komen van de maatschappij, jezelf te vinden of om een nieuwe cultuur te leren kennen. Het klinkt logisch dat je naar de andere kant van de wereld vertrekt om een totaal onbekende cultuur te ontdekken, maar dat hoeft eigenlijk helemaal niet. Ik sprak met Nynke van Bapaho. Zij heeft iets heel slims hierop bedacht.
Het begon allemaal toen de Utrechtse Nynke Willemsen zich aan de voet van haar carrière afvroeg: “Wat is nou écht mijn droombaan?”. Zij wilde een reisgids zijn, ondernemen en ook op maatschappelijk niveau iets betekenen voor de wereld. Combineer dat met het groeiende aantal mensen dat altijd maar op zoek is naar dat vakantiegevoel. De oplossing wordt vaak gezocht in verre reizen ver weg van huis. Nynke begon zich af te vragen of er een alternatief was, een manier om dat reisgevoel naar jouw stad of zelfs je huiskamer te brengen. Onder de noemer ‘Bapaho’, dat staat voor Backpack Holland, organiseert de Utrechtse reizen naar bestemmingen over de hele wereld.
Zo’n reis maak je met gebruik van de wereldreisbox. Het is een mooi aangeklede doos vol met verrassingen om al je zintuigen te prikkelen. Zo proef je eten uit verschillende landen, heb je een bijpassende playlist met wereldmuziek, is er een quiz en nog een aantal andere activiteiten. Het samenstellen van de inhoud van de box ging niet vanzelf: “We hebben gekeken naar verschillende type reizigers. De backpacker, city hopper, cultuursnuiver en de ik-wil-vooral-zonnen-en-chillen reiziger. Maar ook inspelen op aspecten als het leren van een nieuwe taal, ontmoeten van een local en het meedoen aan een activiteit of traditie zijn dingen waar ik goed over na heb moeten denken.” vertelt Nynke Willemsen over de wereldreisbox.
De wereldreisbox is slechts een voorproefje van de reizen die de organisatie verzorgt. Het échte werk begint bij de op-maat-gemaakte wereldwandelingen en bedrijfsuitjes. Hier wordt samengewerkt met lokale ondernemers die een bepaald land, traditie of cultuur vertegenwoordigen. Niet alleen hebben de deelnemers een leuke dag maar op deze manier stimuleert Bapaho ook de lokale ondernemers. De bedrijfsuitjes dienen als vermaak of bijvoorbeeld als kennisvoorziening wanneer een bedrijf een nieuwe buitenlandse partner heeft. Bapaho wil een organisatie binnen een dag kennis laten maken met de nieuwe cultuur en de gewoontes van hun nieuwe partner.
Het is een nobele onderneming wat een goed alternatief biedt voor het klimaatprobleem volgens Nynke: “Het is niet normaal om voor 20 euro naar Zuid-Italië te kunnen vliegen. Vliegen zou iets heel bijzonders en speciaals moeten zijn.” Het doel van Bapaho is echter niet direct om de klimaatcrisis op te lossen, eerder om mensen dichter bij elkaar te brengen. Het is en blijft een bedrijf dat geld verdient, maar er zijn wel plannen om bepaalde projecten met subsidies te financieren om zo het winstoogmerk volledig links te kunnen laten liggen.
Wanneer ik Nynke om advies vraag voor (jonge) ondernemers die ook op sociaal niveau aan de slag willen barst ze los: “Zorg ervoor dat jouw WHY super helder is: waarom doe je wat je doet? Op deze manier houd je het vol, en wordt jouw concept duurzaam. Durf te testen en blijf niet ellenlang je idee, website of product perfectioneren. Het perfectioneren is alleen maar uitstellen van het idee op de markt te brengen een product of idee is nooit af. Zie het als fase 1, 2, 3, etcetera. Door jouw idee de wereld in te slingeren ontvang je meteen feedback. Dit vraagt lef, maar dat heb je nodig. Ook een belangrijke andere tip: werk aan je pitch.” Ze sluit haar adviesronde af met de belangrijkste tip van allemaal: “Durf concreet om hulp te vragen !”
De WHY waar Nynke het over heeft komt uit het boek Golden Circle van Simon Simek. Met haar andere onderneming CreatieveKOP geeft zij onder andere workshops over deze theorie, en het vinden van jouw persoonlijke WHY. Wie weet dat je hierover binnenkort meer leest door Nynke zelf in onze nieuwsbrief. Voor nu nodigen we je uit een kijkje te nemen op de website van Bapaho en wellicht dat je zelf wel een reis kunt maken!
Zelf bepalen waar je naar luistert
Twee weken geleden mocht ik met mijn oud-huisgenoten uit Utrecht een radioshow geven/uitvoeren bij Open Source Radio. Jonge artiesten kunnen hier hun materiaal presenteren en er is ruimte voor jonge DJ’s om te laten zien wat ze kunnen. Onder de noemer 808’s & Beatbreaks geven wij al langer een maandelijkse show bij Stranded FM in Utrecht, een vergelijkbaar station. We gaan ook in Nijmegen vaker terugkomen en laten horen waar wij van 808’s & Beatbreaks naar luisteren, want ik denk dat het nodig is mensen muziek voor te schotelen die ze nog niét op de lineaire radio hebben gehoord.
Toen ik een jaar of 14 was, maakte ik via de Nijmeegse rapgroep Zo Moeilijk kennis met hiphop in het Nederlands en van daaruit leerde ik via Youtube en Spotify mijn eigen muzieksmaak kennen. Ik heb altijd veel plezier gehaald uit het op zoek gaan naar nieuwe muziek en ik denk dat dit voor anderen ook een fijne bezigheid kan zijn. Even weg van die gameconsole en juist extra vermaak tijdens het sporten; het zoeken naar bepaalde muziek kan op zoveel manieren fijn zijn. Wat ik niet begrijp, is hoe er toch zoveel mensen zijn die – in mijn optiek – de oubollige, standaard-radio laten bepalen welke muziek ze luisteren. Natuurlijk, het is makkelijk, je bent geen tijd kwijt met het zoeken naar muziek en hebt toch door welke nummers iedereen zo’n beetje kent.
Een paar avonden per week zit ik op de elektrische fiets om maaltijden te bezorgen. Soms denk ik: “Waarom doe ik dit nog?” Vooral met de komende maanden in het vooruitzicht: afzien in de kou, regen en wind. Maar aan de andere kant kan ik tijdens mijn werk wel bezig zijn met waar ik het meest van houd, namelijk muziek luisteren. Heerlijk vind ik dat, op zaterdagmiddag met een brakke kop in de buitenlucht muziek luisteren.
Spotify is daarin een geweldig platform voor mij. Ik kan een albumradio (een lijst met muziek die lijkt op één specifiek album) aanzetten. Ik heb elke maandag een overzicht met nieuwe releases voor mij geselecteerd en er zijn afspeellijsten met muziek in verschillende ‘moods’. Zo hoef ik er niet veel mee bezig te zijn. Toch vind ik het stom dat iets of iemand bepaald waar ik naar luister. Een nummer spreekt me aan omdat Spotify me eerder iets vergelijkbaars liet luisteren. Het algoritme weet dat ik iets leuk ga vinden en ik trap er steeds vaker in.
Mijn muzikale ontwikkeling was nét te langzaam voor het volgen van The Box (een televisiezender van MTV, met uitsluitend videoclips), waar de kijkers mochten bepalen welke nummers er werden gekozen. Er was een specifieke genre-indeling, de ene dag werd er alleen rock en metal gedraaid en de andere dag alleen hiphop en r&b. Ik hoor van veel mensen over een bepaalde nostalgie als men daaraan terugdenkt. Hoe vet zou het zijn…. als iets soortgelijks terugkomt, zodat we zelf kunnen bepalen welke nummers we in een hitlijst hebben staan. Of zou dat dan precies die muziek zijn die Spotify nu ook voorschotelt?
Dieuwertje Heuvelings hield van 2015 tot 2018 zo’n 100 van Spotify’s afspeellijsten bij. Ze vertelt in een interview dat mensen altijd al een sterkere neiging hebben naar herkenning dan naar verwondering. Artiesten zoeken naar sound-alikes, luisteraars volgen hun favoriete artiesten. Muziek op de radio mag niet te veel afwijken van wat er in de hitlijsten staat en binnen een Spotify-lijst is dat niet anders. Dit zit me dwars, want op deze manier kunnen grote artiesten steeds meegaan op de hypes die de vernieuwende artiesten starten en is er minder kans voor nieuwe artiesten om door te breken. Er zijn steeds meer mensen die geld verdienen met muziek. Dat is heel positief. Maar in het hogere spectrum, waar écht geld verdiend wordt, zit weinig verandering. Is dat een probleem? Misschien niet. Zou het tof zijn als artiesten iets origineler zouden worden? Misschien wel.
Het grote gemis
Het afgelopen jaar is alles veranderd en de wereld staat op zijn kop. Waar verandering is, zijn mensen die verlangen naar het oude vertrouwde. De een is een familielid verloren en voelt dit grote gemis, de ander is zijn of haar zogezegde vrijheid verloren en wil niets liever dan weer op vakantie en weer anderen willen eigenlijk gewoon weer in het vliegtuig stappen. Dat is lastig, want vliegen is niet zo vanzelfsprekend meer als vorig jaar. Om de mensen die het vliegen zo missen tegemoet te komen, zijn de luchtvaartmaatschappijen met een aantal oplossingen gekomen en het is te belachelijk voor woorden, als je het mij vraagt.
Stel nou dat jouw smaakpapillen beginnen te rammelen van het voedsel in een vliegtuig, dan kun je waarschijnlijk je vreugde niet op. De voorverpakte maaltijden zijn normaal gesproken enkel bestemd voor passagiers van lange vluchten. In Thailand hoef je niet meer te reizen naar een ander land, maar slechts naar het hoofdkantoor van de failliet verklaarde luchtvaartmaatschappij Thai Airways. Een Japanse chef kookt de maaltijden die normaal gesproken geserveerd worden in de lucht in een speciaal ingerichte ruimte met vliegtuigstoeltjes en stewardessen voor een ‘Taste of Travel’. In Finland doen ze er nog een schepje bovenop. De maaltijden van Finnair zijn sinds een aantal weken beschikbaar in de schappen van de K-Citymarket supermarkten.
Een maaltijd is maar een maaltijd, maar wat nou als je een blijvende souvenir wilt van jouw favoriete vliegboer? Dan kun je terecht bij Qantas Air die zich volkomen inleven in de zielige medemens die aan de grond moet blijven. Iedereen die ooit in een vliegtuig heeft gezeten, kent de karretjes waarmee de stewardessen door de gangen lopen om eten, drinken en luxe producten aan te bieden. Foeilelijke, maar wel hele praktische karretjes waar aardig wat in kan. Qantas Air keek rond in hun opslaghallen en zag een groot aantal van de goedgevulde karretjes staan en dacht: “Waarom verkopen we de karretjes niet?” Voor maar liefst $1474 koop je een volgepakt karretje met drankjes, pyjama’s, doekjes en allerlei ander vliegtuigspul. De 1000 stuks beschikbare karretjes waren binnen enkele uren uitverkocht.
Een maaltijd is maar een maaltijd, maar wat nou als je een blijvende souvenir wilt van jouw favoriete vliegboer? Dan kun je terecht bij Qantas Air die zich volkomen inleven in de zielige medemens die aan de grond moet blijven. Iedereen die ooit in een vliegtuig heeft gezeten, kent de karretjes waarmee de stewardessen door de gangen lopen om eten, drinken en luxe producten aan te bieden. Foeilelijke, maar wel hele praktische karretjes waar aardig wat in kan. Qantas Air keek rond in hun opslaghallen en zag een groot aantal van de goedgevulde karretjes staan en dacht: “Waarom verkopen we de karretjes niet?” Voor maar liefst $1474 koop je een volgepakt karretje met drankjes, pyjama’s, doekjes en allerlei ander vliegtuigspul. De 1000 stuks beschikbare karretjes waren binnen enkele uren uitverkocht.
Hetgeen waar ik echt van schrok en wat echt te absurd voor woorden is, zijn de vluchten die wél vertrekken ten tijde van een pandemie. Dan heb ik het niet over de repatrelleringsvluchten of de vluchten die daadwerkelijk naar hun eindbestemming gaan. Het gaat over de vluchten die aankomen op dezelfde plek als het punt van vertrek. In Sydney koop je een ticket naar Sydney voor een schamele 500 tot 1100 euro en vlieg je zeven uur rond in een Boeing 787 Dreamliner. EVA Air, een Taiwanese maatschappij organiseert speciale Hello Kitty vluchten inclusief een sterrenmaaltijd. Eindbestemming? Taiwan. De grote grap is dat alle beschikbare tickets binnen enkele minuten waren uitverkocht.
Wat we ook nog met je willen delen:
Artikelen
Een Nederlandse visgigant duikt op in een internationaal corruptieschandaal
Bijna alle true crime laat een vieze nasmaak achter
Waarom een zakenman nu souvenirwinkels in Amsterdam koopt
Hoe een Nederlandse hacker het account van Trump nog een keer wist te hacken
Een interview met de excentrieke Bonne Reijn
Waarom gaan we in Nederland nou niet in een totale lockdown?
De reden dat we opkomst van vrouwen-hatende mannen serieuzer moeten nemen
Aan de rand van Europa vindt een ouderwetse loopgravenoorlog plaats
Een inwoner van Wuhan klaagt de overheid aan: “twee keer groente tijdens een lockdown van 76 dagen is te weinig”
Een essay van Tim Franssen over vadertje staat die oh zo belangrijk is geworden
Podcasts
Bunga Bunga is een podcast over het leven van de omstreden premier van Italië Berlusconi
Een wel hele aparte podcast van Alexander Klöpping en Ernst-Jan Pfauth volledig gemaakt door een robot
De strijd om de huurwoning in Amsterdam
Films
Barbarians is een serie over Romeinen en de barbaarse tijd van toen
Een kinderfilm ‘over the moon’ om even nergens over na te denken
Spaanse thriller over een vader die achter de kidnapper van zijn dochter aangaat
Muziek
Poppodia in dubio: “vier weken dicht of toch maar wat kleins organiseren?”
Hip-Hop collectief Soultrash stort zich op betere dagen
Gerechtigheid voor rapper Feis, 20 jaar cel en tbs geëist voor de dader
Tot over twee weken!
Geniet van je week, maak er wat moois van en vergeet niet te genieten. De samenwerking met de radboud is begonnen en de eerste gesprekken zijn gevoerd. Achter de schermen gebeurt er dus het een en ander en wie weet vind je binnenkort wel het eerste artikel van een student in de nieuwsbrief! Tot over twee weken!
Mocht er iets in onze nieuwsbrief niet kloppen of heb je suggesties - reageer dan even op deze mail of bereik ons via een van onze kanalen: Instagram, LinkedIn en Facebook.