This Week In Revision
Hallo!
Heb jij de afgelopen week ook in spanning gekeken naar de verkiezingen in Amerika of probeer je er zo ver mogelijk van weg te blijven? Wat het ook mag zijn, we willen je graag een kleine afleiding bieden van al het trammelant in de wereld. Deze week behandelen we een tijdloos onderwerp: kunst. De onderwerpen van deze week zijn;
Een blik in het leven van Guy Pieters
Waarom zijn er plots zoveel vrouwen gaan roken?
Maak kennis met het legendarische kunstenaarsduo Gilbert & George
Aan het eind van de nieuwsbrief hebben we, zoals in elke nieuwsbrief, een hele reeks interessante artikelen, podcasts, films en muziek die we met jullie willen delen.
Voor nu wensen we je alvast veel leesplezier!
Check ook onze Instagram, LinkedIn en Facebook pagina’s.
De man wiens leven veranderde door twee ontmoetingen
Per toeval keek ik laatst het programma van Ivo Niehe waarin hij de meest bijzondere personen van over de hele wereld interviewt. Heel bekend Nederland is langsgekomen, maar ook regelmatig maakt Niehe uitstapjes naar het buitenland. In de laatste aflevering ging hij op bezoek bij Guy Pieters, een kunsthandelaar uit België met een heel bijzonder verhaal. Pieters had van jongs af aan al een interesse in kunst, maar twee ontmoetingen brachten hem tot de man met een vermogen van meer dan zestig miljoen euro.
Afbeelding: Brava Art Fair
Sint-Martens-Latem is waar het allemaal begon; een kunstenaarsdorp in Oost-Vlaanderen. Het ondernemen was niet ongewoon in de familie Pieters. De oma van Guy had een café, zijn moeder had een krantenwinkeltje en vader werkte als huisschilder. Als kleine jongen had Pieters een eigen plekje weten te bemachtigen waar hij kranten en sigaretten kon verkopen. Per toeval vroeg iemand uit het dorp of het mogelijk was om een schilderijtje achter de toonbank in het verfwinkeltje op te hangen voor de verkoop. Toen deze verkoop meer opbracht dan enkele maanden omzet van de winkel, wist Guy dat hij de rest van zijn leven zou wijden aan het verhandelen van kunst.
Op zijn negentiende besloot de Vlaming zijn krantenwinkeltje om te bouwen tot een kleine galerij waar hij zijn eerste kunst begon te verkopen. Het was ook die periode dat hij zijn huidige vrouw Linda leerde kennen. Vanaf dat moment ging het Guy plots voor de wind. Samen kregen zij het compleet toevallig voor elkaar om op internationaal niveau aan de slag te gaan door een hele bijzondere ontmoeting. Tijdens een vakantie in Zuid-Frankrijk raken ze aan de praat met hun buurman op een terras. Het blijkt de Franse kunstenaar Armán te zijn, die het koppel uitnodigt in zijn galerij. Na een succesvolle expositie in Knokke waar alle werken van de kunstenaar verkocht worden, kan het duo hun geluk niet op: Armán besluit zijn kunstenaarsvrienden door te verwijzen om ook met het koppel te werken.
Deze twee ontmoetingen zijn het begin van een leven vol bijzondere ervaringen van Karel Appel tot Andy Warhol, Gilbert & George tot Christo, alle grootmeesters van de moderne kunst passeren de revue. De inmiddels 67 jaar oude Belg heeft heel wat noemenswaardige kunstwerken mogelijk gemaakt. Een voorbeeld is: The Floating Piers van Christo, een kwart miljoen drijvende blokjes die leiden naar een privé eiland. Het legendarische kunstwerk trok in twee weken tijd miljoenen bezoekers. Het mooiste aan het verhaal van Pieters vind ik de bewondering voor zijn vrouw: “Ik zou als mens en als handelaar niks zijn zonder mijn vrouw Linda. Ze heeft mij in de beginjaren van de galerie de ogen geopend voor de internationale kunstmarkt. Zonder haar zaten we hier nu niet.”, aldus Pieters over zijn vrouw Linda Gussé.
Dankzij het verhaal van Pieters ben ik op een reeks van interessante kunstenaars gestuit. Ik zal gedurende de komende periode verschillende portretten schetsen van deze kunstenaars. We starten met deze serie met een kijkje in de wereld van creatief duo Gilbert & George.
‘Torches of Freedom’
Je kan het je bijna niet voorstellen maar begin 1900 rookten er vrijwel geen vrouwen. Roken was iets voor mannen. Vrouwen werden zelfs als prostituees weggezet wanneer ze rookten, als gevolg van Victoriaanse erotische fotografie. Dit was tot een zekere Edward Bernays de propagandamachine aandraaide en de vrouwen in 1929 massaal aan het roken kreeg.
Deze zekere Edward Bernays was een Oostenrijks-Amerikaanse pionier op het gebied van public relations, oftewel de moderne propaganda. Dit bezorgde hem een plek in de lijst van Life met de honderd meest invloedrijke Amerikanen van de twintigste eeuw. Ook niet geheel onbelangrijk was hij de neef van Sigmund Freud, waar hij nauw contact mee had. Freud zal je vast wel kennen als een van de grondleggers van psychoanalyse. In psychoanalyse worden bepaalde acties toegeschreven aan het onderbewuste van een persoon. Het dierlijke instinct dat, volgens Freud, dikwijls beïnvloed wordt door kuddegedrag. Juist deze theorie zette Bernays in om in opdracht van de American Tobacco Company vrouwen aan het roken te krijgen.
Zoals Freud een aantal jaren eerder de vergelijking maakte tussen sigaretten en het mannelijk geslachtsdeel, zag ook Bernays de mannelijke connotatie die aan de identiteit van het roken plakte. Bernays bedacht dat hij dit stigma kon doorbreken door de sigaret (Lucky Strike) te koppelen aan de opkomende feministische beweging. Dit bewerkstelligde hij door een groep vrouwen aan te sporen om op het hoogtepunt van de Paasparade (31 maart 1929) allen tegelijkertijd een sigaret op te steken terwijl hij, heel toevallig, de media inlichtte van het aankomende incident.
Door dit incident stonden de volgende dag de kranten vol met krantenkoppen over Torches of Freedom. Hierdoor werden sigaretten beschreven als symbolen van emancipatie en gelijkheid met de man. Er werd hierbij sterk ingespeeld op de American Dream en hang naar vrijheid van de Amerikaanse bevolking met de overduidelijke link naar het vrijheidsbeeld. Van de veranderde sociale houding profiteerde de tabaksindustrie maar al te graag. Ze gingen massaal advertenties ontwikkelen gericht op de vrouwelijke consument, zoals “Reach for a Lucky instead of a sweet.” Gezamenlijk met de campagne van Bernays zorgden deze advertenties ervoor dat de verkoop van sigaretten aan vrouwen enorm toenam. En dat is waarom je buurvrouw rookt…
Meer over de opkomst van de consumptiemaatschappij en Edward Bernays in docu: Century of the Self | VPRO Tegenlicht: Rebellen tegen reclame
Voyage d'Art: Gilbert & George
Ik weet niet heel veel van kunst, maar ik raak altijd weer gefascineerd door kunstenaars. De bijzondere verhalen, de filosofieën en de werkwijze vormen een inspiratiebron voor mijn eigen leven. Iets in mij wil de kunstwereld ontdekken, maar ik wist nooit waar ik moest beginnen. Tot ik stuitte op Guy Pieters, een Vlaamse kunstverzamelaar die met grootheden over de hele wereld heeft samen mogen werken. Zijn levensverhaal introduceerde mij aan grootheden als Armán, Christo en het duo wat ik vandaag behandel: Gilbert & George.
In de rubriek Voyage d’Art maak ik een reis door de kunstwereld en doe ik een poging om het leven en het werk van verschillende kunstenaars in beeld te brengen.
Afbeelding: Guy Pieters Gallery
Twee mannen die al meer dan vijftig jaar in hetzelfde huis wonen. Het huis heeft geen keuken want de heren eten iedere middag in hetzelfde Spaanse restaurant en elke avond in hetzelfde Turkse restaurant. De twee hebben geen vrienden, gaan niet naar het theater, de bioscoop of andere vorm van entertainment. Ook hebben ze de regel dat ze nooit het huis van andere mensen betreden. Het klinkt heel apart en als je het duo zou zien zou je wellicht verwachten dat het een langdurige komische sketch betreft. In de werkelijkheid gaat het over het legendarische kunstenaarsduo Gilbert & George.
Italiaan Gilbert en Engelsman George waren beiden bijzonder geïnteresseerd in sculpturen. In 1967 leerden zij elkaar kennen tijdens het studeren van sculpturen aan de Saint Martin’s School of Art. Ze spreken van liefde op het eerste gezicht, maar voornamelijk op creatief gebied. Op liefdesgebied blijft het onbekend of de twee romantische gevoelens voor elkaar voelen; naar verluidt is het duo in 2008 getrouwd maar dit is nooit door hen zelf bevestigd. Toch zijn de twee sinds hun ontmoeting onafscheidelijk. Zij hadden allebei een sterke behoefte om kunstenaar te worden, maar niet de financiële middelen om hun dromen te kunnen realiseren. Het gebrek aan materiaal bleek het belangrijkste ingrediënt voor hun doorbraak.
Het eerste kunstwerk van het duo genaamd The Singing Sculpture kwam in 1969 voor het eerst tot stand. Vanwege het gebrek aan materiaal om een sculptuur te maken, besloot het duo om zelf te figureren als sculptuur. Gebaad in gekleurd poeder begon het duo rond te wandelen en te dansen door de straten van Londen in een serie van herhaaldelijke bewegingen. Een jaar werden Gilbert & George uitgenodigd om een uitvoering te doen bij de Nigel Greenwood galerij. Het duo stond urenlang met hetzelfde gekleurde poeder op een tafel mee te zingen met Underneath the Arches van Flanagan & Allen.
Afbeelding: The Independent
Het duo was verre van klaar, de uitvoering was slechts het begin van een internationale carrière. Nog niet veel mensen kenden het duo, dus bedachten de heren een slimme truc om meer bekendheid te krijgen. Ze kregen een lijst van driehonderd adressen van kunstliefhebbers in handen en besloten hen stuk voor stuk een kaart te sturen. Iedere kaart was een uniek werk bestaande uit een eigen tekst en een sculptuur van het duo geïllustreerd op de kaart. Plots waren de kunstenaars bekend en begon een leven vol creaties in alle soorten en maten.
Inmiddels hebben de heren exposities over de hele wereld georganiseerd met tal van verschillende werken: een fotoportret onder de naam George the Cunt & Gilbert the Shit, video’s waarin het duo niets anders doet dan dansen, een eigen filosofie genaamd Fuckosophy, meterslange illustraties van het duo in het museum voor moderne kunst in Zweden en een bijzondere expositie van portretten in de natuur gekocht door het Nederlandse Kröller Möller museum. Het is een indrukwekkend portfolio dat de twee achter zullen laten, maar tot de laatste adem zullen de twee blijven creëren. Via het Instagram kanaal van Whitecube delen de heren hoe zij de COVID-19 crisis ervaren geheel op hun eigen wijze.
“To be with art is all we ask. To be human,” vullen de heren elkaar aan terwijl ze hun huis verlaten op weg naar hun restaurant voor de dagelijkse maaltijd. Ik heb er een nieuwe inspiratiebron bij en hoop dat de beide heren nog jaren bijzondere creaties mogen maken.
Gebruikte bronnen voor dit stuk; Ivo Niehe | Wikipedia | Whitecube | MOMA
Wat we ook nog met je willen delen:
Artikelen
Hoe niet geëxplodeerde raketten dienen als kunstvoorwerpen in Nagorno-Karabach
Gaat het nog lang duren voordat fossiele beleggingen waardeloos worden?
De slimme speakers van Amazon zijn nu ook in Nederland beschikbaar
Miljardairs maken de samenleving kapot, tijd om ze af te schaffen!
Je kunt nu speciale Tesla-Tequila kopen voor $250 per fles
Racisme in het voetbal, KNVB ontvangt meer dan negentig meldingen
De maassilo in Rotterdam is dicht voor evenementen, open voor daklozen
Europa, het is tijd om Afghanistan te helpen met het weder opbouwen van hun natie
De Nederlandse kunstenaar die carrière wist te maken ondanks beschuldigingen van misbruik en verkrachting
De vijf beste boeken van oktober volgens de Groene Amsterdammer
Podcasts
Yous & Yay in gesprek met taalgoeroe Paulien Cornelisse
Het nieuwe seizoen van Wilde Haren is begonnen, deze keer met Sjaak
Reply All deed onderzoek of we de afgelopen jaren gelukkiger of ongelukkiger zijn geworden
Films
Een recensie van de bijzondere film Just 6.5
Ontrafel het spannende verhaal van een vrouw die dood wordt gevonden in haar badkuip
Je kunt vanaf deze week Boyz N The Hood kijken op Netflix
Muziek
Een portret van het leven van een van de laatste rocksterren Eddie Van Halen
Rapper Typhoon heeft een nieuw album, 3voor12 schreef er een stukkie over
Dit zijn de genomineerden van de 3voor12 awards van dit jaar
Tot over twee weken!
Hopelijk heb je genoten, ben je geïnspireerd geraakt door de bijzondere creaties van Gilbert & George en een stukje wijzer geworden over de correlatie tussen roken en emancipatie. De volgende nieuwsbrief wordt bijzonder, want hoogstwaarschijnlijk vind je hier een stuk van een van de studenten van de Radboud Universiteit!
Pas goed op elkaar en op jezelf, dan doen wij hetzelfde!
Mocht er iets in onze nieuwsbrief niet kloppen of heb je suggesties - reageer dan even op deze mail of bereik ons via een van onze kanalen: Instagram, LinkedIn en Facebook.