This Week In Revision
Hallo!
Genoten van het Sinterklaasfeest met de familie via Zoom, of toch bij elkaar gekomen? Hoe dan ook, hopelijk geniet je een beetje. Het is plots koud geworden, dus trek een dikke trui aan, pak een dekentje en ga maar eens goed zitten voor de nieuwsbrief. Deze week hebben we in de aanbieding;
Een insider-look in de gesloten kunstwereld
Hoe social media een nieuwe generatie leert koken
De absurdistisch goede band Hang Youth
Aan het eind van de nieuwsbrief hebben we, zoals in elke nieuwsbrief, een hele reeks interessante artikelen, podcasts, films en muziek die we met jullie willen delen.
Voor nu wensen we je alvast veel leesplezier!
Check ook onze Instagram, LinkedIn en Facebook pagina’s.
Keepin it real with KIRAC
Misschien is commerciële marktwerking en keiharde dollars verdienen het laatste waar je op komt als je aan het kunstenaarschap denkt. Toch hoor je af en toe over aankoopbedragen met het prijskaartje van een gemiddeld huis in Nederland. Het is een beetje een afgeschermde wereld, waar de happy-few de lakens uitdelen. Een dichte deur is de standaard in deze wereld en dat maakt het natuurlijk extra bijzonder om een glimpje van een insider mee te krijgen. Het is een Nederlands koppel dat deze standaard heeft weten te doorbreken…
Het koppel wat de beste kunstkritiek in Nederland bedrijft, staat bekend onder de naam KIRAC (Keeping It Real Art Critics), bestaande uit Stefan Ruitenbeek en Kate Sinha met af en toe versterking vanuit hun eigen omgeving. Ze hanteren een politiek incorrecte methode van werken, maken gehakt van trends en kijken dwars door een kunstwerk en bijbehorende kunstenaar heen. Nog leuker is het als ze de commerciële kant onder de loep nemen.
Een voorbeeld hiervan is de bovenstaande video, waarin ze een fascinerend portret geschoten hebben over de art flipper Stefan Simchowitz en diens capriolen. Een ‘rich man's son’ - zoals hij zichzelf noemt - laat je zijn vernuftige manier van handelen zien en geeft tegelijkertijd een scala aan eigen tekortkomingen bloot op humoristische wijze. Door de ongenuanceerde aanpak van de interviews met middelmatigheid daargelaten zit er een vlot tempo in en zit je aan het scherm gekluisterd. Zelfs als je niks met met kunst hebt, is dit een zeer vermakelijke film om eens voor te gaan zitten!
Hoe een generatie leert koken door social media
Wanneer je vroeger het bekende familierecept wilde leren, werd direct het papieren receptenboek onder het stof vandaan gehaald. Dit handgeschreven boek was de heilige graal van de geheime familierecepten die moesten worden doorgegeven van generatie op generatie. Met de komst van sociale media zijn deze en vele andere recepten niet langer geheim en worden ze dagelijks duizenden keren gedeeld met mensen over de hele wereld.
De Franse, Japanse of Argentijnse keuken haal je met twee klikken op de muis bij jou in huis en de recepten zijn zo helder en duidelijk uitgeschreven, inclusief videotutorial en foto’s, dat werkelijk iedereen een chef-kok kan worden. Korte video’s, variërend van een paar seconden tot een paar minuten, zijn een populaire vorm van leren geworden. Bovendien worden ze gebruikt om creatieve vaardigheden, zoals koken, tekenen en knutselen, met anderen te delen. De video’s worden gedeeld op verschillende platforms, waaronder Instagram en TikTok, en zijn vooral populair onder de jongere generaties. Deze generaties zijn opgegroeid in een wereld vol technologische ontwikkelingen waarin social media de kern vormt. Tegenwoordig wordt social media niet alleen gebruikt om contact te houden met vrienden of familie, maar het dient nu ook als platform waarop je je skills aan iedereen kunt laten zien.
Een van die vaardigheden is koken. Op Instagram wemelt het van de foodbloggers die dagelijks recepten, kooktechnieken en andere foodgerelateerde content delen. Deze video’s worden miljoenen keren bekeken en veelvuldig gedeeld onder gebruikers. Zij taggen elkaar in recepten en sturen elkaar foto’s van het resultaat. Doordat zij veel tijd doorbrengen op social media, komen zij met ontzettend veel nieuwe producten en ingrediënten in aanraking.
Op TikTok wordt door veel amateurkoks gekookt onder het motto “hoe gekker hoe beter.” De hashtag #food heeft ruim 47 miljard views en andere hashtags, zoals #foodie en #recept, leveren ook miljarden views op. De video’s lopen uiteen van kerstkoekjes tot aan ijskoffies en van bananenpannenkoeken tot grandioze borrelplanken. TikTok maakt het gemakkelijk om een breed scala aan voedsel en bereidingen te vinden, van koken in de buurt van landelijke beekjes tot het maken van de kenmerkende burger van McDonalds. Deze vermakelijke video's en een enorme (en groeiende) gebruikersgroep betekenen dat er geen limiet is aan creativiteit. Bovendien is de app toegankelijk voor iedereen en is de app, in tegenstelling tot Instagram, vooral bedoeld voor de ‘gewone’ gebruikers die zelf amateurvideo’s maken. En dat is precies waarom de app zo populair is onder jongeren. Uit een onderzoek van Frankwatching blijkt dat jongeren graag op zoek gaan naar verbinding met leeftijdsgenoten. TikTok biedt de mogelijkheid om dit op een unieke manier te doen, namelijk via video’s.
Een bekende TikTokchef is de 18-jarige Eithan Bernath. Zijn scala aan gerechten varieert van mac and cheese tot aan roti. Met miljoenen volgers is hij een van de meest succesvolle amateurskoks op het platform. Volgens hem is TikTok een bron van entertainment en vermaak: “the point of the video is entertainment. It’s short and it gets people’s attention.”Het is dus eigenlijk ‘food entertainment’ waar je ook nog wat van leert. Tijdens al die uren die achter de smartphone, tablet of laptop worden doorgebracht, wordt dus ook heus wel kennis opgedaan.
Kijk er dus niet raar van op als je nichtje van 15 plotseling een pavlova op tafel tovert tijdens het kerstdiner of als je jongere broertje zomaar een vegan beet wellington de oven in schuift. Misschien worden zij wel de volgende ‘foodfluencers’ die doorbreken!
Iedereen zou moeten luisteren naar Hang Youth
In de afgelopen jaren zijn liedjes steeds korter geworden. In de laatste vijf jaar werd het intro van een gemiddeld nummer op Spotify en Apple Music maar liefst twintig seconden korter. Een van de belangrijkste redenen hiervoor is de dalende spanningsboog van de gemiddelde muziekluisteraar. Veel artiesten kiezen daarom voor kwantiteit boven kwaliteit. Hang Youth, met Abel van Gijlswijk als frontman, maakt het wel heel bont. De tracks van de band zijn niet langer dan anderhalve minuut en gaan over wat er allemaal kut is aan het hedendaagse leven.
Afgelopen maand kwam alweer het tweede album van 2020, ALLES MOET BETER, uit. In juni verscheen de eerste Spotify-release van de Amsterdamse band genaamd BOEL AAN DE HAND. Op het eerst oog lijken het afgeraffelde nummers, alsof de band gewoon alles uitbrengt wat ze in een studiosessie van twee uur kunnen maken. Dat is exact de kracht van Hang Youth. De band zegt waar het op staat en niemand wordt gespaard. Zo wordt de koning uitgemaakt voor zwerver, worden de KLM en Shell neergehaald en vragen de mannen zich af waarom ‘Alles zo kankerduur’ is.
Maar zijn ze daar dan echt zo ineens? Neen. Vanuit Amsterdam-Noord maakt de groep, bestaande uit voorman Abel van Gijlswijk, drummer Nout Kooij en gitaristen Kaj Bos en Ben Kraak zo’n tien jaar muziek. Boze tracks, over van alles. De overheid, landelijke politiek, de maatschappij en yuppengedrag, niets wordt ontzien. Onder de naam TDTMCM (The Don’t Touch My Croque Monsieurs) verschijnen in 2012 twee poprock-albums en een EP. De band staat in dat jaar op Noorderslag en doet optredens bij praatprogramma’s, Motel de Jong en De Wereld Draait Door, maar komt een paar jaar later in een dip.
In 2015 is de band terug onder de nieuwe naam Hang Youth. Met nummers als ‘Verbreek de handelsrelaties met Saoedi-Arabië’ en ‘De H&M verpest kinderlevens’ bekritiseerden ze toen de maatschappij met vier albums, uitgebracht via Bandcamp. Het genre van de vier albums die in dat jaar uitkwamen is het best te omschrijven als een combinatie van hardcore punk en trash metal - hoogstwaarschijnlijk te heftig voor de tere oortjes van menig Nederlander.
Vijf jaar later komen ze ook met iets toegankelijker materiaal. Mijn persoonlijke favorieten van de nieuwste plaat zijn ‘DE TABAKSINDUSTRIE KAN DE KK KRIJGEN’ en ‘SHELL IS EEN PRIMA BEDRIJF (ALS IK DE WEBSITE MAG GELOVEN)’. Kijk, tuurlijk kun je de hele dag luisteren naar muziek over wet ass pussy en over high zijn. Maar dit is ook leuk, en je leert de muziek van Hang Youth zo uit het hoofd. Lekker mee schreeuwen over wat er allemaal kut is. Hoef je ook je frustratie van het feit dat je niet naar Bizzey kan luisteren in de club ook niet op je naasten te uiten. Win win win.
Je kunt het album checken via deze Spotify of deze Apple Music link | Net als TDTMCM is Hang Youth een band waar de live-experience belangrijk is; ze speelden al op het kanaal van hun label Burning Fik en bij 3FM |
Wat we ook nog met je willen delen:
Artikelen
Het communicatieteam van het Witte Huis wordt onder leiding van Biden volledig gerund door vrouwen
Depressie is de kanker van de geest
Met de uitkoop van deze 25 boerenbedrijven is de stikstofcrisis opgelost
Een pijnlijke waarheid: er bestaan pedonetwerken
De ondergang van Trump in 600 tweets
Het vervelende gevoel dat hetgeen wat je het liefst doet te weinig geld oplevert
Cokesmokkelaar Roger P liet een martercontainer bouwen
Salesforce gaat de strijd aan met Microsoft Teams en koopt Slack voor $27.7 miljard
Het cryptoproject van Facebook verandert van Libra naar Diem
Waarom treuzelt Shell zo met het opruimen van de olievervuiling in Nigeria?
Podcasts
Een nieuwe podcastserie van de Volkskrant over de toenemende steekpartijen binnen de drill-scene
Een fictieve, absurdistisch verhaal over een escapade in de kantoorpanden van Nederland, Gothrecht met een bizar aantal prominente acteurs
De podcast die nooit gemaakt had mogen worden… Staatsgeheim
Films
Documentairereeks ‘Klassen’ laat pijnlijk zien dat de klasse waarin je valt bepalend is voor jouw schooladvies
In de documentaire ‘Bruce’ zie je hoe de 27-jarige Bruce zijn leven om wil gooien na jaren drugs, criminaliteit en chaos
De kerstdagen komen er weer aan, dus ook weer tijd voor klassieke films. E.T. staat nu op Netflix, geniet ervan!
Muziek
Een overzicht van de streaming habits van Nederland in 2020
Winne emotioneel als co-host van 3voor12
Negen dilemma’s voor George Baker
Tot over twee weken!
Hopelijk hebben jullie genoten van de nieuwsbrief. De website komt steeds dichterbij, we hebben de eerste versies gezien en het ziet er hartstikke leuk uit. Volgende editie meer!
Voor deze editie willen we Jo bedanken voor de eindredactie en Elise van de Radboud Universiteit voor haar bijdrage!
Mocht er iets in onze nieuwsbrief niet kloppen of heb je suggesties - reageer dan even op deze mail of bereik ons via een van onze kanalen: Instagram, LinkedIn en Facebook.