This Week In Revision
Hallo!
Daar zitten we dan, weer in een lockdown. Ditmaal is de intelligentie van de lockdown achterwege gelaten en is het weer op de blaren zitten voor iedereen. We houden moed dat dit de laatste keer is dat het nodig is en dat het nieuwe jaar vol zal zijn met hoop en positief nieuws. Wat niet verandert is onze nieuwsbrief, met deze week in de aanbieding;
De normalisering van routinematig leven
Een betoog van Co over zijn leven als Deliveroo-bezorger
Voorproefje van onze nieuwe website
Aan het eind van de nieuwsbrief hebben we, zoals in elke nieuwsbrief, een hele reeks interessante artikelen, podcasts, films en muziek die we met jullie willen delen.
Voor nu wensen we je alvast veel leesplezier!
Check ook onze Instagram, LinkedIn en Facebook pagina’s.
De normalisering van routinematig leven
De standaard van negen tot vijf werken, afgewisseld door een lunchpauze, gevolgd door een warme maaltijd met een avondprogramma voor de televisie is de realiteit van velen de afgelopen maanden. De spontaniteit is nagenoeg verdwenen en de routine heeft de overhand genomen. Waarbij een plots restaurantbezoek, een verrassingsuitje naar een andere stad of weekendje weg naar familie eerst heel gewoon was, gaat dit nu allemaal lastiger. De drang is er echter nog steeds, alhoewel die routine ook een mate van rust brengt.
Hoewel rust als prettig kan worden ervaren, mist er een bepaalde spontaniteit. Deze vorm van opwelling en willekeur draagt bij aan een mate van levenslust, die afneemt naarmate iemand langdurig blootgesteld wordt aan routine. Het is terug te brengen naar de eeuwenoude uitspraak: ‘Carpe diem’ van dichter Horatius, ofwel: pluk de dag. Over de jaren heen heeft de betekenis van de uitspraak meerdere vormen aangenomen die terug te brengen zijn tot vijf verschillende betekenissen: opportunisme, spontaniteit, hedonisme, in het nu zijn en een politieke betekenis. In het artikel Radboud Reflects lees je hier meer over. We zoomen in op de spontaniteit, aangekaart door Horatius in zijn eigen definitie van het begrip.
Carpe diem kan gezien worden als het breken met de regels en het experimenteren met de mogelijkheden. Onze hedendaagse maatschappij is gebouwd op regelgeving, efficiëntie en tijdsplanningen. Als staat worden er doelstellingen opgesteld die behaald moeten worden. Zo worden er afspraken gemaakt met andere landen, bedrijven werken aan de hand van targets en duidelijke contracten en alles moet vooral zo efficiënt mogelijk zijn. Dit geldt ook op persoonlijk niveau. Filosoof Krznaric stelt dat we door deze beweging ons eigen leven niet meer zelf leiden maar dat we een toeschouwer van onze eigen bewegingen zijn geworden. In die zin is er een cultuur gecreëerd van organisatie en tijdsplanning die zo sterk is dat we er bijna niet meer onderuit komen.
De oplossing volgens Krznaric klinkt heel tegenstrijdig: “Om deze cultuur tegen te gaan, moeten we spontaniteit inplannen in ons dagelijks leven”. “Door te plannen iets spontaans te doen, kunnen we tegen het systeem van plannen en organisatie ingaan”. Na enig speurwerk kom ik op tal van websites van coaches en lifestyle goeroes die deze gedachte aanmoedigen. De invulling van het inplannen staat mij echter nog tegen. Het lijkt mij zo mooi om dit op een andere manier te doen. Wat nou als andere mensen voor jou deze spontaniteit kunnen invullen?
Het begint met het maken van een lijstje met mensen in jouw nabije omgeving van personen die jij helemaal vertrouwd. Vervolgens pak je jouw agenda en schrijf je op wanneer je vrije tijd hebt. Wat jullie gaan doen dat bepaalt de persoon zelf. Zo heb je grip op de tijdsplanning, maar niet op de invulling van de activiteit. Op deze manier creëer jij spontaniteit binnen de banen van onze hedendaagse cultuur!
Gewoon ff bellen en tip de bezorgers deze kerst
Twee weken geleden ben ik begonnen als maaltijdbezorger bij Deliveroo. Nog steeds is er volop werk in deze sector, omdat er steeds meer eten wordt besteld. Met de gekke kerst op komst, verwacht ik dat er genoeg werk voor mij zal zijn en ik wat extra kan bijverdienen. Volgens een onderzoek van onderzoeksbureau Datlinq voor FoodClicks steeg de markt van het thuisbezorgen in de eerste lockdown-periode met 300%.
Het aantal restaurants dat is aangesloten bij Thuisbezorgd, Deliveroo en UberEats is in het afgelopen jaar met 950 filialen gegroeid tot 3000, zo blijkt uit het rapport ‘The Value of Delivery Services’ van adviesbureau Capital Economics. Aaan de platforms waren de klanten al gewend, dus is het een logische keuze om je aan te sluiten bij deze platformen als horecaondernemer. Geen slechte zaak voor deze laatstgenoemden, ook zij verdienen wat extra bij en ook daar is de komende maand genoeg te doen.
Goed nieuws, zo’n stijging in bestellingen. Voor de restaurants die open kunnen blijven, voor mensen die hun baan verloren, en ook voor de platforms. Of eigenlijk, vooral de UberEats en dergelijke. Want Thuisbezorgd, Deliveroo en UberEats verdienen per bestelling een aanzienlijk hoog percentage. Een restaurant levert per bestelling via de platformen zo’n 13% in op het totaalbedrag, bezorging niet inbegrepen. Wil een restaurant dat een bezorger van de platforms het eten bezorgd, dan betaalt het ongeveer 30%.
Dat zijn flink wat eurootjes die ikzelf liever geef aan hardwerkende restauranteigenaren, want al dat geld gaat niet naar de bezorger, maar naar de hoge bazen van de platforms. De voor Nederland verantwoordelijke manager Stijn Verstijnen van Deliveroo zegt in de Volkskrant:“Je weet dat je geen gezin kan onderhouden van het werk”. Dat is nog eens respectvol naar je medewerkers. Ook heel bizar: De CEO van UberEats verdient 2960 keer zoveel als de gemiddelde bezorger. Bij Thuisbezorgd is dat al iets beter, die hebben inmiddels wel bezorgers in dienst die een normaal uurloon krijgen. Bij UberEats en Deliveroo is je salaris afhankelijk van hoeveel andere bezorgers er werken en is in het weekend een minimale extra fee te verdienen. Bezorgers verdienen zo’n 5 euro aan een gemiddelde bezorging van gemiddeld 20 minuten, maar het kan zomaar zijn dat je een half uur moet wachten op je volgende bezorging.
Ik pleit voor meer bestellingen bij restaurants in plaats van bij de tussenpersonen zoals Thuisbezorgd. dat we de komende periode wanneer we eten bestellen, we dit weer vaker rechtstreeks bij de restaurants doen. Gewoon even bellen naar de zaak en een afspraak maken van tevoren. Een beetje extra contact kan geen kwaad, en de bezorgers mogen we ook wel weer een beetje fooi gaan geven. Zij rijden het hele jaar door weer en wind omdat wij op de bank blijven zitten. Zo, dat is eruit. Nu pizza bestellen.
Een nieuw jaar, een nieuwe website
Revision is een concept dat veel meer is dan slechts een nieuwsbrief. De nieuwsbrief is het middel, niet het doel. We willen grote dingen doen met het concept en daarvoor hebben we een groter publiek nodig. Initieel was de gedachte dat onze nieuwsbrief dit publiek zou creëren om vervolgens weer aparte dragers van het concept in het leven te kunnen roepen. Langzaam maar zeker vormt dit publiek zich ook, maar wat zich vooral vormt is een hele grote berg met zeer goede teksten. En die teksten zouden veel meer mensen moeten lezen.
Vandaar dat we het nieuwe jaar gaan beginnen met een nieuwe website. Op dit moment kun je op onze website enkel de nieuwsbrief lezen en dan houdt het op. De nieuwe site wordt de plek waar je meer kunt leren over het concept, waar je de artikelen kunt vinden van al onze schrijvers en waar wij in de toekomst alle concepten zullen aankondigen. We zijn ontzettend dankbaar voor de schrijvers die wekelijks bijdragen aan onze nieuwsbrief en daarom willen we deze een overzichtelijke plek geven zodat al hun creaties zijn terug te vinden.
De website is gemaakt door Mukut, een vriendelijke kerel uit Bangladesh die ons via het platform Fiverr heeft geholpen met het realiseren van dit project. Ik heb erg aangenaam contact met Mukut gehad, wat hoogstwaarschijnlijk nog zal leiden tot een mooi interview. De beste man heeft talent dat hij erg slim inzet om een goede boterham te verdienen in een land waar de minimumlonen een stuk lager liggen. Hij heeft ons in ieder geval hartstikke blij gemaakt met een hele goede basis voor onze site!
We gaan de komende weken hard aan de slag om alle puntjes op de i te zetten en in het nieuwe jaar de website te lanceren. We hebben er ontzettend veel zin in en hopen dat je, ook in het nieuwe jaar, ons blijft volgen! Voor nu alvast heel erg bedankt!
Wat we ook nog met je willen delen:
Artikelen
Nederland zet twee Russische diplomaten uit vanwege spionage
Wat als je helemaal niet geïnteresseerd bent in seks?
De beste boeken van 2020 volgens de Groene
Het gerommel binnen VWS waardoor Nederland onvoorbereid de tweede golf in ging.
Een reconstructie van de geuren van de geschiedenis
Het lijkt allemaal erg op de dotcombubble op de beurs, maar het is slechts een echo volgens specialisten
De KNVB voert een quotum in om minder wit te worden
Een IC-arts die op haar eigen IC terecht kwam met corona
Verzacht het leed van de pakketbezorger, vijf tips!
Is er een politicus die Rutte kan verslaan over een paar maanden?
Podcasts
Piet Costa en zijn martelkamer
Hoe de kolonisten elkaar naar Suriname lokten
De Top2000 podcast over Fatboy Slim
Films
Klaar met de standaard kerstfilms? Hier heb je 20 nieuwe kerstfilms en series!
Een onschuldige advocaat moet plots naar de gevangenis in een poging haar onschuld te bewijzen
Ga terug in de tijden van de Blues in Amerika
Muziek
Hoe klim je als artiest uit het zwarte gat dat ontstaat door de coronacrisis?
Driemaal rappers die naast hun artiestenbestaan ook gewoon werken
Een recensie van de nieuwe plaat van Paul McCartney
Tot over twee weken!
Alvast hele fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar! Dit is de laatste nieuwsbrief van dit jaar, maar we zijn volgend jaar gewoon weer bij je terug. Wees dankbaar voor wat we hebben, en hoopvol voor wat er komen gaat. Veel liefs en dank voor alles.
Mocht er iets in onze nieuwsbrief niet kloppen of heb je suggesties - reageer dan even op deze mail of bereik ons via een van onze kanalen: Instagram, LinkedIn en Facebook.