This Week In Revision
Hallo!
Gelukkig nieuwjaar! Iedereen al een beetje bijgekomen van de feestdagen? Hopelijk zijn de buikjes weer rond gegeten en is er toch genoten met familie op veilige wijze. 2021 is het jaar waar iedereen zo naar heeft verlangt, laten we er met z’n allen een prachtig jaar van maken.
Deze editie blikken we terug naar het eerdere werk in onze nieuwsbrieven. We gaan langs de meest indrukwekkende stukken om ze toch nog een keer in de schijnwerper te zetten. In deze nieuwsbrief lees je;
Nieuwjaarstradities uit het buitenland
Een voorspellend stuk over Parasite die later een oscar won
Gratis geld voor iedereen! Een fenomeen wat wederom gaat plaatsvinden in Amerika
Het eerste doorgeefartikel
Aan het eind van de nieuwsbrief hebben we, zoals in elke nieuwsbrief, een hele reeks interessante artikelen, podcasts, films en muziek die we met jullie willen delen.
Voor nu wensen we je alvast veel leesplezier!
Check ook onze Instagram, LinkedIn en Facebook pagina’s.
Nieuwjaarstradities uit het buitenland #10
In Nederland steken we graag met zijn allen vuurwerk af op oudejaarsavond om vervolgens naar een veel te duur (en vaak teleurstellend) feestje te gaan. Best een gekke traditie als je er even over nadenkt, maar in andere landen kunnen ze er ook wat van. We hebben hier een aantal nieuwjaarstradities uit het buitenland op een rijtje gezet.
Spanje
Als de klok in Spanje begint te slaan om 12 uur, is het traditie om bij elke klokslag een druif te eten. Het eten van de druiven zou voorspoed brengen in het nieuwe jaar, elke druif staat voor een maand. Deze traditie komt uit 1909: een jaar waarin zoveel druiven werden geoogst dat ze er van af moesten en ze tot geluksvruchten hebben omgedoopt.Ecuador
Vogelverschrikkers in brand zetten om afscheid te nemen van slechte dingen, dat is wat ze met oud en nieuw in Ecuador doen. Ook worden hier foto’s of voorwerpen bij gegooid die te maken hebben met het verleden. Zo is de frisse start weer gemaakt!Denemarken
In Denemarken gooien ze ongebruikt servies tegen de deur van vrienden of familie. Hoe meer scherven er voor je deur liggen, hoe geliefder je bent.Rusland
Heb jij nog veel grote dromen die maar niet uitkomen? Misschien moet je je dan eens aan de Russische nieuwjaarstraditie wagen. Hier schrijven ze hun wens op een briefje, verbranden dit en mengen vervolgens het as van het briefje met hun champagne. Dit glas drinken ze voor 12.01 op. Het proberen waard!Turkije
Trek je pikante rode lingeriesetje maar uit de kast voor oudejaarsavond, of ren nog snel even naar de winkel, want volgens de Turken brengt het dragen van rood ondergoed geluk in het nieuwe jaar. Niet iedereen is even blij met deze traditie omdat het niet in lijn is met het geloof.
Hoe vier jij jouw oud en nieuw? Via deze weg willen we in ieder geval iedereen een hele fijne avond wensen en een prachtig 2020!
Bekijk de verschillendebronnen die we hebben gebruikt voor ditartikel.
Gaat dit Zuid-Koreaanse meesterwerk de Oscars opschudden? #16
‘Once you overcome the one-inch tall barrier of subtitles, you will be introduced to so many more amazing films’ aldus de Zuid-Koreaanse regisseur Bong Joon-ho (bekend van de films Parasite, Okja en Snowpiercer). Met de Oscars om de hoek stelt de regisseur terecht deze kritische noot. Een korte blik op de genomineerden laat zien dat er slechts enkele internationale (niet-Engelstalige) films genomineerd zijn in prominente categorieën. In het 92-jarige bestaan van de Oscars heeft er zelfs nog nooit één internationale film de prijs voor beste film gewonnen. Nu is het aan Parasite om dit patroon te doorbreken!
Bong Joon-ho won eerder dit jaar de Golden Globe voor de beste buitenlandse film met zijn film Parasite: een donkere komedie over de sociale ongelijkheid in Zuid-Korea. De film volgt de Kim’s; een arme familie die in een semi-ondergronds appartement wonen. Op slinkse wijze infiltreren ze als parasieten de rijke familie Park. Maar na een onverwachts voorval ontrafelt zich een spel van intriges en bedrog.
Met Parasite weet Bong Joon-ho, na zijn kritisch succesvolle films als Mother, Snowpiercer en Okja, zichzelf te overtreffen. De film wisselt moeiteloos af tussen satire, thriller en drama. Parasite is een uniek hedendaags meesterwerk met sterke contrasten. De verbeeldende kwaliteit is zo sterk dat de kijker als het ware de geuren kan ruiken.
Nu strijdt Bong Joon-ho’s Parasite mee voor maar liefst 7 Oscars, waaronder de Oscar voor beste film. Door het stemsysteem van de Academy (de organisatie achter de Oscars) komt het amper voor dat een internationale film zo vaak wordt genomineerd. Academy-leden stemmen niet op een film maar rangschikken alle genomineerde films. Hierdoor wint vaak de film waarover de leden tot een consensus kunnen komen. De veilige keus als het ware. Zo maken innovatieve, provocatieve en internationale films minder kans. Hier zijn de meningen vaker over verdeeld.
Deze schaarste aan internationale films op het podium is zonde. Alleen al in Zuid-Korea zijn er prachtige films te zien. De Korean New Wave stroming, waar Bong Joon-ho onderdeel van uitmaakt, produceerde eerder al films als Train to Busan en Oldboy. Maar ook buiten Zuid-Korea zijn er prachtige internationale films. Bij deze mijn favoriete internationale films op een rijtje:
Stalker
Seven Samurai
Un chien andalou
Oldboy
Marlina the Murderer
Okja
Laten we hopen dat Parasite dit patroon kan doorbreken en als eerste internationale film de prestigieuze prijs van beste film in ontvangst mag nemen. Parasite draait nog in de bioscoop. Vanaf 13 februari zal ook de zwart-wit versie vertoond worden.
Een lijst met alle Oscarnominaties van dit jaar | Bong Joon Ho op IMDB | De favoriete films van Bong Joon Ho
Gratis geld voor iedereen! #23
Het is je vast niet ontgaan dat het de laatste tijd niet goed gaat met de economie. Met dank aan het coronavirus zijn de aandelenmarkten over de hele wereld ingestort. Beleggers zagen hun investeringen met tientallen procenten dalen en in het geval van Airfrance-KLM werd het aandeel zelfs gehalveerd. Daarnaast moet iedereen thuis blijven en is de nabije toekomst erg onzeker. Niet echt een klimaat waarin je veel geld gaat uitgeven, zou je zeggen. Maar, Hongkong en Amerika denken daar anders over. Zij komen met een nieuwe maatregel: helikoptergeld!
Dit betekent dat iedere volwassen inwoner van het land geld krijgt van de staat. omgerekend was dat in Hongkong ongeveer €1.200 per volwassen inwoner en in de Verenigde Staten ongeveer €900. En daar hoeft men helemaal niks voor te doen. Het is de bedoeling dat je dit geld vervolgens gaat uitgeven zodat de economie weer wat aangewakkerd wordt. Om dit fenomeen te begrijpen moet je het een en ander weten over de werking van geld.
Lang geleden was de waarde van geld gebaseerd op een onderliggend product. Tot 1971 werd de waarde van de Amerikaanse dollar gebaseerd op de waarde van het edelmetaal goud. Dit betekende dat er een limiet zat op de hoeveelheid geld dat er in de wereld kon zijn. President Nixon bepaalde in 1971 dat deze goudstandaard verleden tijd was. Hij creëerde een nieuw systeem waardoor er opeens veel meer geld bestond.
Je zult vast wel eens een van die berichten voorbij hebben zien komen als: ‘Europese Centrale Bank stelt 3 miljard beschikbaar voor …’. Wat er in zo’n situatie gebeurt is dat een centrale bank effecten, zoals staatsobligaties, opkoopt met daarvoor gecreëerd geld. Er wordt dus meer geld bijgedrukt. Effecten zijn bijvoorbeeld leningen en schulden van landen over een bepaalde periode, deze landen mogen dus verder in de schulden komen en krijgen zo meer geld van de Centrale Bank. Dit systeem heet ‘Quantitative easing’. Eén van de medewerkers van de Amerikaanse Centrale Bank zei recent in een interview: ‘De banken zijn veilig. Er is genoeg geld in het financiële systeem, er is een oneindige hoeveelheid geld.’
Het helikoptergeld dat verspreid wordt door de verschillende landen werkt enigszins op dezelfde manier. De centrale banken verspreiden het geld normaal gesproken onder banken en overheden. Maar, bij helikoptergeld zijn het de overheden die het geld verdelen onder hun burgers. Beide zijn het manieren om de economie te stimuleren aangezien er meer geld is om uit te geven, dus meer geld om te verdienen en te herinvesteren.
Het lastige is alleen dat niemand het geld uit kan geven aan een dagje weg, horeca-bezoekjes of een lekker middagje shoppen. Volgens economen gebeurt er hoogstwaarschijnlijk niet veel met het geld en heeft het weinig invloed op de economie. Centrale banken doen er alles aan om de schade aan de economie te beperken, de afgelopen weken is er 3.000 miljard dollar ‘gecreëerd’. De vraag is echter: is het genoeg?
Een korte video met uitleg over helikoptergeld | NOS over Helikoptergeld | Meer informatie over ‘Quantitative Easing’ - het systeem waarmee centrale banken geld kunnen creëren.
Doorgeefartikel #1: De hypocrisie van de bio-industrie
Jens Bouwman, Robin Bosch & Freek Caron
Zoals je ziet hebben we iets nieuws voor je in petto: het doorgeefartikel. Eén van de schrijvers start met de eerste alinea, de anderen volgen. Het is dus aan hen om hun creativiteit in de strijd te gooien en er een lopend verhaal van te maken. Jens opent deze week, waarop Freek en Robin volgen. Geniet ervan!
'Ik zou er bijna plofgroenten van gaan kopen!' Een mijner woongroepgenoten beklaagt zich graag over zijns inziens overmatig in plastic verpakt biologisch voedsel. Paprika's met 'n Bio+-plakkertje liggen gehuld in kunststof in de schappen, terwijl hun besproeide Peruaanse kameraden zich poedelnaakt mogen verkopen. 'Onbegrijpelijk hypocriet!', vindt de woongenoot. Goudeerlijk, naar mijn mening. 't Stokpaardje van menig activistische hippie ten spijt, zijn biologische groenten de SUV's onder de gewassen: luxer, duurder én milieubelastender dan hun soortgenoten. Zo'n exclusief laagje beschermplastic benadrukt dat alleen maar.
En dan zijn er ook nog de kneusjes, buitenbeentjes, of hoe je ze ook wil noemen. Voornamelijk groente en fruit dat afgekeurd is door telers omdat ze niet aan de supermarktnorm voldoen. Het is een mooie oplossing voor het overschot wat anders wordt weggegooid. Maar ook hypocriet om dat in een grote plastic zak te verkopen, niet? De pogingen van supermarkten om zich duurzaam te presenteren zijn vaak slechts gericht op imagoverbetering. Plak er een Bio+-plakkertje op, ‘de nieuwe AH kip’ of een ander marketing-trucje en de consument koopt zijn schuldgevoel weer weg. Het zou toch zo mooi zijn als de AH eerlijk zou zijn; ‘De Nieuwe AH Kip, nog steeds niet super duurzaam en niet super goed voor de kippen, maar we proberen het wel echt hoor!’
Wat is er trouwens gebeurd met de oude vertrouwde groenteboer of de slager op de hoek? In plastic gewrapte groenten zouden misschien helemaal geen bestaansrecht hebben als we allemaal weigerden ze bij de alles-opslokkende mega ketens te kopen. En voordat de slager zijn vlees inspuit met water voor wat extra kilo’s, of laat ontploffen door overmatig voer, vallen Pasen en Pinksteren op één dag. Dat zijn toch mensen die werken met passie voor hun producten. Nu hoor ik de gemiddelde Hollander al bazelen dat de slager en de groenteboer veel te duur zijn. Maar zeg nou eens eerlijk: mag het vers, niet verpakt in plastic en een eurootje duurder? Of is dit alleen een tof statement voor je Instagram-bio en moet het in het echte leven toch stiekem een onsje meer zijn?
Wat we ook nog met je willen delen:
Artikelen
De New York Times heeft een tijdschrift uitgebracht over het jaar 1619
Het is tijd voor de echte geschiedenis op school - de Black Archives laten zien wat er daadwerkelijk allemaal gebeurd is.
Hoe kun je groenere keuzes maken zonder drastisch alles op te geven?
Het verhaal van de Nederlandse bevrijding, vertelt door de laatste ooggetuigen
Hoe kom je onder die studieschuld uit zonder te betalen?
Er is een bijzondere brief gevonden van Van Gogh waarin hij praat over zijn bezoekjes aan het bordeel
Hoeveel Co2 stoot de top 1% op het gebied van rijkdom nou daadwerkelijk uit?
De Groene Amsterdammer dook in de oorzaak van de verspreiding van complottheorieën
De ING heeft zich druk bezig gehouden met het wegsluizen van miljoenen crimineel geld de afgelopen jaren
Sesamstraat en Headspace komen met een meditatie-app voor kinderen
Podcasts
Vice Sports in gesprek met Imad Hadar, wat ooit de nieuwe Badr Hari had moeten worden
Van Spangas-actrice tot CEO van een goedlopend bedrijf, in de Wilde Haren Podcast vertelt Talisia Misiedjan er alles over
Beleef de zoektocht naar de hoofdpersoon uit het verhaal van een dementerende vrouw in de podcast Bob
Films
De serie ‘Crash Landing On You’ geeft een heel realistisch beeld van Noord- Korea
Online filmpremière van de controversiële nieuwe film van Roman Polanski J’Acusse via Picl.
Een film in het Swahili over een groep criminelen in gevecht met wilde dieren
Muziek
In Zwitserland heeft er een festival plaatsgevonden zonder maatregelen, de verantwoordelijkheid ligt bij de bezoekers
Na de dood van zijn beste vriend moet rapper Winne door
Het indrukwekkende verhaal van de stijgende populariteit van Lil Baby
Tot over twee weken!
Het is een waar genoegen om jullie te voorzien van nieuwe verhalen, iedere keer weer. In 2021 gaan we vrolijk verder met nieuwe verhalen, nieuwe interviews en nieuwe items. Hopelijk is het ook het jaar dat we sommige van jullie in het echt kunnen ontmoeten. Wij hebben er in ieder geval zin in!
Mocht er iets in onze nieuwsbrief niet kloppen of heb je suggesties - reageer dan even op deze mail of bereik ons via een van onze kanalen: Instagram, LinkedIn en Facebook.