This Week In Revision
Hallo!
Een nieuwe week, een nieuwe nieuwsbrief en helaas ook een nieuwe lockdown. Vol hoop kijken we uit naar de tijd die komen gaat en in de tussentijd hebben we weer een reeks mooie artikelen voor je klaarliggen! Deze week hebben wij het over:
Deze editie blikken we terug naar het eerdere werk in onze nieuwsbrieven. We gaan langs de meest indrukwekkende stukken om ze toch nog een keer in de schijnwerper te zetten. In deze nieuwsbrief lees je;
Freeks’ kunstreis brengt hem in Japan
Wel eens gehoord van Skaeve Huse?
Michelle maakt deze week weer een nieuw gerecht!
Aan het eind van de nieuwsbrief hebben we, zoals in elke nieuwsbrief, een hele reeks interessante artikelen, podcasts, films en muziek die we met jullie willen delen.
Voor nu wensen we je alvast veel leesplezier!
Check ook onze Instagram, LinkedIn en Facebook pagina’s.
Voyage d’Art: Takashi Murakami
Kunst komt in alle maten en vormen. Waar de een uren spendeert in het verfijnen van de geschilderde haren van een geportretteerde schoonheid zoals de Mona Lisa, heeft de ander een totaal andere aanpak. Takashi Murakami is een naam die ik veel voorbij heb horen komen als een vooraanstaande naam in de moderne kunstwereld. Als een van de meest uitdagende en baanbrekende Japanse kunstenaars is het zijn werk dat alle kanten op gaat. Ik ben benieuwd naar zijn verhaal; waar is het voor zo’n hedendaagse grootmeester allemaal begonnen?
Geboren en getogen in Tokyo, Japan, werd Murakami al vroeg omringd door de Japanse stripfiguren, beter bekend als anime en manga. Als een ijverige student ging de nog onschuldige twintiger naar de Universiteit voor de kunsten in Tokyo om zijn tekenkunst te perfectioneren. Uiteindelijk behaalde Takashi zijn doctoraal in Nihonga voor de meer traditionele Japanse schilderkunst, maar gaandeweg neigden zijn interesses steeds meer naar de hedendaags kunstuitingen. Naarmate hij meer in deze wereld dook, kwam hij erachter dat hij erg ontevreden was over de huidige staat van de Japanse hedendaagse kunst. Het was tijd voor vernieuwing.
In deze periode begon Murakami met experimenteren. Zo maakte hij werken waarin veelal kritische ladingen en satire rondom sociale trends en gebeurtenissen centraal stonden. Takashi’s naam vestigde in de kunstwereld met de geboorte van zijn, tot op heden duurste werk, My Lonesome Cowboy; een naakte anime karakter met een staart van menselijk zaad rondom. Een absurd werk dat in 2008 verkocht werd voor maar liefst 13,5 miljoen dollar. Ondanks de alle lof die het werk jaren later kreeg, viel zijn werk niet direct in de smaak in Japan. Toen Murakami kreeg in ‘94 de kans om stage te lopen in New York en er ging een wereld voor hem open. Vol inspiratie van kunstenaars als Anselm Kiefer en Jeff Koons keerde hij terug naar Japan.
Vanaf dat moment was het zijn missie geworden om de Japanse kunstmarkt terug tot leven te brengen. Zijn strategie was het lanceren van zijn carrière in de Westerse wereld om vervolgens die bekendheid terug te brengen naar Japan. In zijn geboorteland presenteerde hij vervolgens typisch Japanse kunstvormen zoals anime en manga op kunstzinnige wijze aan de wereld. Hiermee is ook zijn Superflat theorie geboren: een manier om de gelaagdheid in de samenleving tegen te gaan. Dit uitte hij in exposities over de hele wereld en het printen van t-shirts met zijn meest bijzondere werken om deze te verkopen als merchandise.
Naast zijn kunstzinnigheid is vooral het ondernemerschap van Murakami erg indrukwekkend. Over de jaren heen heeft de kunstenaar samengewerkt met onder andere Louis Vuitton, Supreme, Virgil Abloh en tal van artiesten zoals Kid Cudi, Pharrell Williams en Kanye West. Murakami was verantwoordelijk voor bijvoorbeeld videoclips en cover art. Zijn gehele portfolio heeft hij samengebracht onder de naam Kaikai Kiki, een creatieve studio als thuisbasis voor vele jonge Japanse kunstenaars. Takashi is momenteel 58 jaar oud, maar zit nog vol levenslust om de komende jaren voluit te creëren.
Koken met Mies: Vietnamese Loempia’s
Welkom bij een nieuwe editie van Koken met Mies! De eerste van 2021 en we gaan meteen van start met een makkelijk en heerlijk recept. Waarschijnlijk heeft iedereen weleens een Vietnamese Loempia gegeten. Lekker crispy, gevuld met groente en natuurlijk een lekker sausje om in te dippen. Ben je 2021 begonnen met goede voornemens (en nog steeds bezig), haak dan af. Dit receptje is niet heel erg healthy, maar wel een perfect hapje tijdens een cheat day. Aan de slag!
Geniet van je heerlijke loempia’s en tot de volgende Koken met Mies!
Wel eens gehoord van Skaeve Huse?
Skaeve Huse… het leek mij een plat Nijmeegse term voor ‘scheve huizen’, maar niets blijkt minder waar. De term en het concept is afkomstig uit Denemarken waar het project al jaren een succes blijkt te zijn. Een Skaeve Huse is een verzameling woningen net buiten de stad waar daklozen en andere achterstandsgroepen een dak boven hun hoofd krijgen zonder anderen tot last te zijn. In 20 gemeenten in Nederland zijn deze projecten al gerealiseerd en hoogstwaarschijnlijk komen er nog veel meer bij.
Nieuwsuur publiceerde een korte reportage over de Skaeve Huse, ook wel ‘Asowoningen’, in Hilversum. Het is een plek waar een zestal wooncontainers staan voor mensen die “niet normaal in een huis kunnen wonen”, aldus Harro Koeleman, de initiatiefnemer van het project. Op het terrein wonen verschillende mensen die voorheen dakloos zijn geweest, alcohol- en drugsverslaafd en vaak tot overlast zijn in andere wijken. De bewoners komen vaak bij elkaar over de vloer en het oogt erg gezellig, terwijl alle bewoners een erg triest verhaal te vertellen hebben.
Zo gaat het programma op bezoek bij Hans, een van de bewoners die kampt met long- en leverkanker. Buurman Rinus vertelt dat een aantal jaar geleden zijn moeder kwam te overlijden aan darmkanker, op zijn verjaardag. Geen drie maanden later moest hij afscheid nemen van zijn aanstaande vrouw die dood bij hem in bed lag. “Ik dronk al graag een biertje, maar toen is het helemaal fout gegaan. En nu zit ik hier”, aldus Rinus. Het is dan ook niet zomaar dat iemand in een Skaeve Huse kan komen te wonen; het geld van een toekomstige bewoner moet beheerd worden, en hij of zij moet zich begeleidbaar opstellen en overlast op het terrein is niet toegestaan. Ter controle komt er dagelijks een BOA langs, wat in de meeste gevallen slechts preventief is.
Het begon in 1999 met een experiment in Denemarken en inmiddels zijn er in een twintigtal gemeenten in Nederland ‘asowoningen’ gerealiseerd of zijn de plannen voor de bouw tenminste rond. Het voelt een beetje alsof deze achtergestelden weggestopt worden aan de rand van de maatschappij, maar het is juist een oplossing om verdere overlast te voorkomen. Een mooie oplossing om ervoor te zorgen dat iedereen een dak boven zijn hoofd heeft naar mijn mening!
Wat we ook nog met je willen delen:
Artikelen
Een goede nachtrust begint bij je darmen
De meest indrukwekkende foto’s van de afgelopen week
Groepstherapie via TikTok
Whatsapp gaat binnenkort heel wat data delen met het moederbedrijf Facebook
Dit vrouwelijke basketbalteam is mede-verantwoordelijk voor een meerderheid in het Senaat voor de Democraten
In Italië staan er meer dan 400 mafiosi voor de rechter, maar de nieuwe generatie staat al klaar
De NCOI verkoopt belabberd onderwijs voor een veel te hoge prijs
Oud-directeur van de belastingdienst goochelde met de waarheid
De Amerikaanse wortels van de Nederlandse complotdenkers
Klimaatverandering gaat te langzaam
Podcasts
Reply All analyseert de gevolgen van het blokkeren van de Amerikaanse President op sociale media
Vice Sports in gesprek met ‘De slechtste Ajacied aller tijden’, Thimothée Atouba
Een uurtje lekker nerden over van alles en nog wat met Alexander Klöpping en Ernst-Jan Pfauth
Films
Een aantal grote films die we hoogstwaarschijnlijk kunnen verwachten in 2021
De tenenkrommende realiteit van Amerikaans Racisme zie je in ‘One Night In Miami’
Een documentaire over het crack tijdperk in Amerika
Muziek
Eurosonic Noorderslag is dit jaar volledig digitaal, de artiesten kwamen wel samen
Kijk terug op het leven van MF Doom, de rapper met het masker
2020 was niet het makkelijkste jaar om te debuteren als muzikant
Tot over twee weken!
Eline bedankt voor de eindredactie, ontzettend fijn wederom! De afgelopen weken zijn als een sneltrein voorbij gevlogen, maar vol nieuwe energie gaan we het nieuwe jaar in. Het belooft een interessant en hoopvol jaar te worden en wij begeleiden je gaandeweg! Tot over twee weken!
Mocht er iets in onze nieuwsbrief niet kloppen of heb je suggesties - reageer dan even op deze mail of bereik ons via een van onze kanalen: Instagram, LinkedIn en Facebook.