This Week In Revision
Hallo!
Hoe gaat het? Al gewend aan de avondklok? Wij hebben deze week iets aan te kondigen, maar hebben ook zoals gebruikelijk wat artikelen voor je klaarstaan! Deze week behandelen we;
Tijd voor een nieuwe focus
Jonne kijkt naar de romantiek van de moderne dag
Freek heeft een pareltje van een podcast ontdekt
Aan het eind van de nieuwsbrief hebben we, zoals in elke nieuwsbrief, een hele reeks interessante artikelen, podcasts, films en muziek die we met jullie willen delen.
Voor nu wensen we je alvast veel leesplezier!
Check ook onze Instagram, LinkedIn en Facebook pagina’s.
Een nieuwe focus
Een tijdje geleden kondigden wij onze nieuwe website aan. Met dank aan een getalenteerde freelancer aan de andere kant van de wereld staat er momenteel een hele stabiele basis, maar we zijn er nog niet. Het eindresultaat moet nog even op zich laten wachten, vooral vanwege de beperkte tijd die wij momenteel hebben. Toen wij dit bespraken kwamen we tot de conclusie dat het een en ander moet veranderen, en vooral dat wij onze focus moeten verleggen. De focus zal niet langer liggen bij de nieuwsbrief, maar de website.
Vanaf nu zullen we niet meer iedere twee weken een nieuwsbrief versturen. We gaan eens per maand een nieuwsbrief versturen met de beste artikelen die wij op onze website publiceren. De focus zal liggen op het uitbouwen van de website tot een plek waar iedereen terecht kan voor een dagelijkse dosis inspiratie. We zullen in de eerste instantie de artikelen publiceren die eerder zijn verschenen in de nieuwsbrieven, maar ook druk aan de slag gaan met nieuw materiaal. Een nieuwsbrief is leuk, maar het is wel een medium dat de mogelijkheden beperkt op dit moment.
Op onze website willen wij onze schrijvers meer vrijheid bieden. Als iemand een lang stuk wil schrijven dat qua lengte wellicht niet direct geschikt is voor een nieuwsbrief, dan kan dat. Als iemand een dagelijkse column wil bijhouden, dan kan dat. We zouden ook een fotoserie of documentaire kunnen publiceren, naast nog tal van andere mogelijkheden die niet direct mogelijk zijn in een nieuwsbrief. Wij willen meer content gaan maken en het platform verder uitbouwen aan de hand van ons concept. Als we nadenken over de mogelijkheden worden we erg enthousiast, maar in de praktijk is er nog wel wat werk te verrichten.
We zijn dus over een maandje weer bij jullie, wel gewoon op de zondag. In de rest van de maand gaan we druk aan de slag met de website zodat we jullie in de komende nieuwsbrief weer een update kunnen geven. Mocht je ideeën hebben om samen met ons content te ontwikkelen, dan horen wij dat maar al te graag!
Ik app je lief
Telkens als ik op een brakke zondag met Netflix op de bank lig en – in de veronderstelling dat ik het dit keer wél droog zal houden – The Notebook maar weer eens op zet, loop ik er weer tegenaan. De zoektocht naar de liefde is veranderd. Nee, ik doel niet op het gebrekkige uitgaansleven dat plaats heeft moeten maken voor Tinder, Bumble, Happn – en ga zo maar door. Maar ook al vóór deze wereldwijde ‘panda’mie is er een hoop veranderd voor de gemiddelde vrijgezel. Dit is een probleem dat Amerikaanse komediant Aziz Ansari, bekend van televisieserie Master of None, ook ondervond. Naar aanleiding van een uitgebreid onderzoek rondom dit thema schreef hij het boek Modern Romance.
Even terug naar The Notebook. Tijdens deze bovengenoemde brakke zondag zit ik gegarandeerd minstens drie keer met mijn handen in het haar, me afvragend wat er met romantiek is gebeurd. De afgenomen populariteit van de drive-in theaters is al een groot verlies, maar wat vooral zo opvalt is hoe de mannelijke hoofdpersoon Noah zijn best doet voor überhaupt één afspraakje met zijn vrouwelijke tegenspeelster Allie. Nou ben ik heus niet van mening dat aan één arm aan een reuzenrad bungelen dé tactiek is om iemand uit te vragen, maar zijn doorzettingsvermogen siert hem. De film speelt zich af in het einde van de jaren 30. Destijds stapte je op iemand af en vroeg je recht voor zijn raap of iemand met je uit wilde. Het risico op een ongewenst antwoord was natuurlijk zeer aanwezig, maar je hébt tenminste antwoord. Vandaag de dag is dit hele kat-en muisspel naar sociale media verplaatst en zit menig vrijgezel nog steeds zijn of haar Tinder gesprek te refreshen sinds 14 februari 2020, wachtend op een antwoord.
Ik doe er zelf net zo hard aan mee hoor. Op het moment dat ik dan een keer wordt benaderd via een van de populaire vleeskeuring applicaties, is het toch wel erg makkelijk om gewoon niets te laten horen, omdat de jongeman een beetje een vreemde foto heeft of een aapjes-smiley gebruiker is. En ook dit is een grote verandering die de liefde heeft doorgemaakt: we zijn een stuk kritischer geworden. Vroeger sprak je een paar keer met de buurjongen af en stelde je hem voor aan je ouders. Als je er dan na zes maanden zeker van was dat het geen seriemoordenaar was, dan was het trouwen en samenwonen geblazen.
De buurjongen-metafoor klinkt een beetje overdreven, maar in Ansari zijn onderzoek, waarin hij meer dan tweehonderd Amerikaanse ouderen ondervroeg, concludeerde hij dat één op de drie deelnemers minder dan vijf straten bij hun levenspartner vandaan waren opgegroeid. Eén op de vijf woonde bij elkaar in de straat en maar liefst één op de acht ondervraagden had zijn of haar duifje opgeduikeld in hetzelfde appartementencomplex. Nou moet ik beamen dat, in de barre tijden van een avondklok, met een huisgenoot de koffer in zou duiken zo’n slecht idee niet is. Maar als de wereld aan je voeten ligt, zou ik toch graag iets verder zoeken dan die ‘bril niet naar beneden kleppende’-, ‘afval niet buiten zettende’-, ‘haren niet uit het putje halende’-kwibussen die hier rondlopen.
Ondanks dat de weg er naartoe een stuk ingewikkelder en ietwat saaier is geworden, hebben wij wel succesvollere relaties dan onze voorouders. Waar zij genoegen namen met een ‘goed genoeg-huwelijk’, zoeken wij jarenlang, in alle uithoeken van de wereld, naar ons zielsverwant. Ten eerste is Robert ten Brink daar natuurlijk ontzettend blij mee, maar ten tweede profiteren we er zelf ook van. Het ‘vriendschappelijke huwelijk’ waar vroeger naar gestreefd werd zorgde - toen vrouwen eenmaal het recht om te scheiden kregen – voor een enorme stijging in scheidingen. Bovendien bleken uit Ansari’s onderzoek de beweegredenen om samen te zijn ook heel anders. De oudere respondenten gaven aan dat hun partner ‘een leuke meid was’ of ‘een goede baan had’. Bij de jongere deelnemers kwamen er antwoorden uit als: ‘zij maakt me een betere versie van mezelf’ of ‘hij is mijn wederhelft’. Dit betekent niet dat mensen destijds niet gelukkig waren, maar wat wel opvallend is, is dat 76 procent van de vrouwen in de vroege jaren 60 aangaf dat ze best met iemand zouden trouwen waar ze niet van hielden.
Al met al ben ik van mening dat we onze handjes mogen dichtknijpen met alle technologische ontwikkelingen. Zonder onze telefoons zouden we een heel hoop (liefdes)relaties mislopen en het brengt ons in contact met de vreemdste soorten dekseltjes voor op de nóg vreemdere potjes. Maar dat betekent niet dat we ook maar moeten stoppen met ons best doen, of mensen simpelweg negeren. Want onthoud goed, de aapjes smiley mag zich dan wel achter zijn twee handjes verschuilen – maar er zit wel een persoon met gevoelens achter.
Iris Enthoven neemt je mee in de meest bizarre verhalen
Sommige verhalen lijken recht uit een speelfilm of fantasieboek te komen. Van ontvoerd worden in Rusland of aanspoelen op een onbewoond eiland in Thailand tot het onterecht vastzitten in Marokko. Iris Enthoven, bekend geworden van haar YouTube kanaal, is een podcast ‘Held in eigen verhaal’ begonnen, waarin zij de meest indrukwekkende verhalen deelt. Dat doet zij niet alleen, maar met de hoofdpersonen van deze, vaak moeilijk te geloven, verhalen.
In het bovenstaande interview spreekt Iris met Els Visser. Toen zij tijdens haar studie een periode op Bali zat, wilde zij haar vakantie mooi afsluiten met een boottocht van vier dagen lang. Het moest het perfecte einde worden, maar eindigde totaal anders dan verwacht. Het begon als een mooie tocht, maar het weer werd slecht en de zee werd steeds onrustiger. Uiteindelijk voer de boot op het rif, was er een gat in de boot gekomen en iedereen moest midden in de nacht zijn reddingsvest aandoen.
Toen de boot steeds verder begon te zinken en de situatie steeds minder hoopvol werd, kreeg Els een idee. In de verte zag ze een eiland, daar wilde ze naartoe zwemmen. Ze opperde het idee bij de rest, maar niemand toonde interesse behalve een dame uit Nieuw-Zeeland. Els schoot in de overlevingsmodus begon met zwemmen. Uren later wist zij het onbewoond eiland te bereiken en zichzelf in veiligheid te brengen. Met gevaar voor eigen leven wist zij toch te overleven.
Het verhaal van Els is erg indrukwekkend en lijkt zo uit een film te komen. Datzelfde geldt voor het verhaal van oud-directeur van Artsen zonder Grenzen Arjan Erkel. De man werd ontvoerd door Russische rebellen en zat 607 dagen gevangen voordat hij vrijkwam tegen een betaling van 1 miljoen euro. Het is een bizar verhaal dat Iris ontzettend mooi naar voren weet te brengen. Ze stelt gerichte vragen, maar laat vooral haar gast aan het woord. Dit zijn slechts twee voorbeelden van nog veel meer indrukwekkende verhalen. Het is belangrijk dat deze verhalen gehoord worden, dat is een ding wat zeker is.
Wat we ook nog met je willen delen:
Artikelen
Hoe de D66 van een open ideeënpartij ging naar een regentesk bedrijf
We zijn een stelletje machteloze kleuters geworden
Thuiszittende Nederlander spaart meer dan ooit
De omstandigheden in het nieuwe, nog slechtere, Kamp Moria worden zorgvuldig afgeschermd
Nog een keer dan: de grote binnenblijfgids
Op zoek naar een baan? Zo word je benaderd door recruiters
Het verhaal van de jingles van Bart van Gogh, die je echt overal hoort
Het Mirandabad in Amsterdam is nog gewoon open voor de buitenzwemmers
Wat gebeurde er op de beurs met Gamestop toen Reddit het opnam tegen de grote beleggingsfondsen?
Hoe groot was Appie Nouri daadwerkelijk geworden?
Podcasts
Yous & Yay in gesprek met Maan
Topcrimineel ‘De Zwarte Cobra’ zit weer in de gevangenis
De dienst is een podcast van de Nederlandse geheime dienst
Films
Een aantal grote films die we hoogstwaarschijnlijk kunnen verwachten in 2021
De tenenkrommende realiteit van Amerikaans Racisme zie je in ‘One Night In Miami’
Een documentaire over het crack tijdperk in Amerika
Muziek
RBDjan, Sugacane en Appa werken alledrie aan een comeback
Alleskunner Veras komt met hoop in zijn lied: ‘hou nog even vol’
Én Sef en Abel doen precies hetzelfde met ‘Komt Goed’
Tot over twee weken!
We houden moed, en we houden hoop! De dagen worden weer langer, de temperatuur moeten we er maar even bijdenken, maar naarmate het jaar vordert gaan we hopelijk weer de goede kant op. Wij zijn positief en hebben ontzettend veel zin in de nieuwe stappen die we gaan zetten. We zien jullie over een maandje weer!
Mocht er iets in onze nieuwsbrief niet kloppen of heb je suggesties - reageer dan even op deze mail of bereik ons via een van onze kanalen: Instagram, LinkedIn en Facebook.