This Week In Revision
Hey,
Wij zijn blij om te zien dat veel Nederlanders demonstreren tegen racisme en het politiegeweld in de VS. Wil jij weten hoe jij kunt bijdragen aan anti-racisme, check dan even de nieuwsbrief van vorige week. Vandaag hebben we een leuke verrassing voor jullie, we stellen je namelijk voor aan onze nieuwe schrijfster Madelon! Daarnaast vind je het volgende in de nieuwsbrief:
Het verrotte gevangeniswezen in Venezuela
Dit is wat iedere Nederlander moet weten
Aan het eind van de nieuwsbrief hebben we, zoals elke week, een hele reeks interessante artikelen, podcasts en muziek die we met jullie willen delen. Normaal gesproken delen we ook aantrekkelijke evenementen, maar aangezien iedereen nog eventjes beter binnen kan blijven, houden we het nu bij wat filmtips!
Voor nu wensen we je alvast veel leesplezier.
Get to know: Madelon de Meijer
Madelon de Meijer
Hoi lezers! Leuk dat jullie hier zijn. Mijn naam is Madelon de Meijer en ik ga schrijven voor Revision. Ik werk als docent op een middelbare school. Als dochter van een moeder die in het onderwijs werkt heb ik altijd gedacht dat ik alles wilde, behalve voor de klas staan. Na een opleiding International Business and Languages en vele jaren in de horeca wilde ik het allemaal anders. Het roer moest om en ik wilde bijdragen aan een groter geheel. Ik heb mijn standvastigheid over het onderwijs laten varen en nu, vijf jaar later, sta ik voor de klas. Het is de beste keuze die ik had kunnen maken. Werken met jongeren in een kwetsbare periode in het leven geeft me, elke dag opnieuw, veel energie.
De afgelopen tijd ben ik steeds meer gaan delen over dingen die me nauw aan het hart liggen. Ik houd me bezig met maatschappelijk relevante onderwerpen en ik lees graag. Dat laatste is al langere tijd een grote liefde. Hoewel ik nog niet zo lang schrijf wil ik bij deze met mezelf én jullie de uitdaging aangaan om meer te delen. Hopelijk tot de volgende!
Dit is wat iedere Nederlander moet weten
Robin Bosch
Plotseling zijn we allemaal getuige van geschiedenis in de maak. Dit is per definitie zo, maar hoe vaak krijgen we de mogelijkheid om erbij stil te staan dat we tijden doorleven die de geschiedenisboeken ingaan? Naast COVID-19 is er de moord op George Floyd die zorgt voor een wereldwijde golf aan antidiscriminatieprotesten die hopelijk nooit meer uit ons collectieve geheugen verdwijnen. Maar, hoe gaan we het onthouden? Een vreselijk en diep geworteld kwaad als discriminatie heeft een lange geschiedenis die lang niet iedereen zich realiseert. Hoe kan rassenhaat überhaupt zijn ontstaan? Hoe wordt er in 2020 onderwezen over dit ontstaan? En wat kan daar een oplossing voor zijn? Op deze vragen ga ik in mijn komende artikelen antwoord proberen te geven.
Premier Rutte reageerde dinsdag 2 juni 2020 op de dood van George Floyd en alles wat het teweeg heeft gebracht. Hij betrok het op Nederland en benoemde racisme in Nederland als ‘systemische problemen’. Wat iets betekent als ‘over het hele lichaam verspreid’. Volgens mij gebruik je zo’n term voor het fileprobleem. Een verbloemende term voor geïnstitutionaliseerd racisme.
Femke Halsema legde diezelfde dag de vinger op de zere plek. Ze droeg een zwarte button met het jaartal 1873. Volgens de geschiedenis werden in 1863 alle slaven in de West-Indische koloniën vrijgelaten. Maar, onderdrukkers werden gecompenseerd voor hun ‘verlies’ en slaven werkten nog 10 jaar door onder dwang, tegen mensonterend lage lonen. Het feit dat een button met het jaartal 1873 zoveel stof doet opwaaien toont alleen al aan dat Nederland de ware geschiedenis niet kent, en dus niet onderwezen krijgt.
De praktijk wijst uit dat door deze onwetendheid mensen het lef hebben om het Nederlands slavernijverleden te ontkennen en te bagatelliseren.
Bron: GeenStijl
Als kind klapperden mijn oren bij verhalen over de Gouden Eeuw. Ik kreeg onderwezen dat het de hoogtijdagen van Nederland waren, waarin we rijk zijn geworden. Massamoordenaars en oorlogsmisdadigers werden aan mij gepresenteerd als zeehelden en bronnen van inspiratie geëerd met standbeelden. Die lespakketten worden en werden samengesteld door de Nederlandse overheid. Is dit een systemisch probleem? Of is het een verbloeming van een gewelddadige geschiedenis als onderdrukker en het in stand houden van geïnstitutioneerde racisme?
Dankzij Ewald Vanvugt weet ik dat Nederland en de VOC het onderdrukken en uitbuiten van inheemse volkeren rechtvaardigden onder het mom van het bijbrengen van beschaving. Nederland zou alle ‘wilden’ over de gehele wereld laten zien hoe een rechtschapen maatschappij in elkaar steekt. Dit was ook de propaganda richting het volk van Nederland. ‘Wij’ weten dingen die ‘zij’ nog niet weten, en bijgebracht moeten krijgen. Dankzij zijn boek zag ik in hoe het mogelijk is dat het maken van onderscheid, en zelfs het haten van iemand met een andere huidskleur, wereldwijd zo diep geworteld is.
Premier Rutte gaf op 2 juni in zijn reactie aan dat hij geen concrete oplossing heeft tegen racisme in Nederland. Bij deze doe ik een oproep. Beste Mark; neem het boek Roofstaat op in het Nederlandse lespakket zodat kinderen die opgroeien met wit privilege, zoals ik zelf, inzien hoe het maken van onderscheid wereldwijd is ontstaan en hoe groot het aandeel van Nederland hier in is!
Lees je dit artikel en ken je het boek niet? Bestel het, leen het, huur het, onderwijs jezelf! Nu heb ik al zo’n 15 jaar geen geschiedenisboek van een middelbare school onder ogen gehad. Voor mijn volgende artikel ga ik hier naar op zoek, omdat ik benieuwd ben hoe deze geschiedenis anno 2020 onderwezen wordt. Stay tuned!
Het verrotte gevangeniswezen in Venezuela
Freek Caron
Disneyfiguren dansen op een podium waar rappers optreden, drugs worden verkocht op een opklaptafeltje, groenten gekweekt in moestuintjes, tientallen dieren snuffelen rond en mannen lopen rond met wapens in de Penitenciaría General te Venezuela, kortweg PGV. In de PGV gevangenis waren de gevangenen de baas, en kwamen de bewakers al jaren niet meer op het terrein. Ik stuitte op een documentaire ‘La Causa’ van Andrés Figueredo die over een periode van negen jaar het leven binnen de muren documenteerde. Maar in mijn onderzoek leerde ik veel meer over het verrotte gevangenissysteem in Venezuela.
De PGV is een gevangenis dichtbij Caracas, de hoofdstad van Venezuela. Het is verre van het traditionele beeld van een gevangenis. Het lijkt meer op een buitenwijk van de hoofdstad met een groot hek eromheen. In de jaren 2009 tot 2016 zaten er naar schatting zo’n 8.000 mannen opgesloten, terwijl het een capaciteit heeft voor 800. Dit leidde al snel tot overvolle cellen en primitieve slaapplekken, soms zelfs buiten op de grond. Ook op de daken van de gebouwen slapen mannen, dit zijn de buitenstaanders. Zij mogen niet naar beneden komen vanwege hun seksuele geaardheid, doen ze dit wel dan ondernemen de andere gevangenen actie.
Je vraagt je misschien af, hoe bewaar je de orde onder 8.000 criminelen zonder bewakers van buitenaf? Daar zijn verschillende oplossingen voor;
Er is een leider in de gevangenis, ‘El Pran’. Deze beslist over het lot van degenen die zich niet aan de regels houden. Als je de, soms ongeschreven, regels overtreedt, wordt je gestraft. Dat kan een schot door de knieën, de handen, in de maag of door het hoofd zijn.
‘El Pran’ hanteert een primitief belastingsysteem waarin iedere gevangene $5 per maand betaalt. Van dit bedrag worden kogels, drugs, eten en cadeautjes gekocht om de goede orde te bewaren, ‘La Causa’.
De laatste troefkaart om de sfeer positief te houden zijn de vele familiebezoekjes en een jaarlijks terugkerend fenomeen; de kinderdag. De hele gevangenis wordt omgetoverd tot een paradijs voor kinderen waarin luiers, televisies, knuffels en zelfs motoren worden weggegeven. Op een podium dansen Disney figuren en families worden voor even weer herenigd. Dit gezellige en positieve beeld staat in contrast met de impact die deze verblijfplaats heeft op hun kinderen: “Het feit dat ik hier zit bezorgt haar littekens voor de rest van haar leven, dat weet ik zeker”, zegt één van de gevangenen.
Een videoclip van rapgroep ‘Free Convict’ opgenomen binnen de muren van de PGV.
Er heerst een sfeer van onrust, ongelijkheid en onvrede in de PGV. Er is veel boosheid naar de Venezolaanse staat. Dit geldt voor meerdere inrichtingen in het land. In nagenoeg iedere gevangenis in het land waren de gevangenen de baas. Dit duurde voort totdat in 2016 de overheid het leger inzette om de leiding terug te nemen. De PGV heeft de rellen niet overleefd en alle gevangenen zijn overgeplaatst.
Afgelopen maand zijn er in het hele land wederom protesten, rellen en confrontaties geweest tussen gevangenen en het leger dat handelt in naam van de Venezolaanse overheid. Binnen de muren van de inrichtingen heerst veel paniek vanwege de COVID-19 uitbraak en het gebrek aan voedsel. Het is nog onbekend hoeveel slachtoffers er zijn gevallen tijdens deze protesten. Dat er iets goed fout zit in het gevangeniswezen van Venezuela is duidelijk.
Wat we ook nog graag met je willen delen:
Artikelen
Waarom Amerikanen altijd een president hebben die minder progressief is dan hen
Een website waar je als wit persoon huiswerk kan doen om jouw positie beter te begrijpen
Een link naar allerlei Ted-Talks om racisme beter te leren begrijpen
De crisis maakt groten en rijken in de kunst sterker
Criminelen verdienen fortuinen met de handel in illegale pesticiden
Een overzicht van de landen waar je deze zomer weer op vakantie kan
De zwarte artiest deed al nooit mee betoogt Hugo Heinen
Deze keer is het echt anders - experts leggen uit waarom de anti-racisme protesten nu anders zijn dan voorheen
Deze moeder wist niet meer hoe ze haar zoon moest behandelen, dus begon ze foto’s te maken
De directeur van Reddit treedt af en wilt dat zijn plaats wordt ingenomen door een zwarte persoon
Podcasts
Hoe SpaceX weer de bemande ruimtevaart teruggaf aan Amerika
Jordan Jonas leefde 77 dagen compleet alleen
Films
Een vijftal mini-portretten over racisme in Nederland door de Volkskrant
Bekijk de trailer van ‘I Am Not Your Negro’
Nog een grote overval - en dan neemt de overheid maatregelen tegen alle criminelen
Muziek
Er komt meer geld vrij voor subsidies, o.a. voor De Staat, Popronde en HipHopHuis
Bizzey en Akwasi komen met een krachtig statement tegen racisme
Alle verdiensten van deze livestream gaan naar de Black Lives Matter organisatie
Tot de volgende week
Dank aan Jos voor de eindredactie deze week! Geniet van je weekend en bereid je weer voor op een week vol nieuwe moed. Afgelopen week stond in het teken van de anti-racisme demonstraties, maar dit nemen we gewoon mee naar volgende week. We nemen het mee totdat er verandering komt. Veel liefs en we zien je volgende week!
Mocht er iets in onze nieuwsbrief niet kloppen of heb je suggesties - reageer dan even op deze mail of bereik ons via een van onze kanalen.